Future Urban Living Lab (FULL)

Functie: Onderzoek

De ontwikkeling van technologie gaat snel en de manier en het gemak waarmee mensen deze technologie gebruiken verandert nog veel sneller. Waar eerst bezit belangrijk was, is nu gebruik en beschikbaarheid belangrijk. Met de technologie en onze smartphone komt gebruik van gedeelde goederen binnen handbereik. Dit heeft grote invloed op de gebouwde omgeving.

Hoe produceren we onze gebouwen op een circulaire manier, hoe maken we deze gezonder en zorgen we ervoor dat gebruikers gelukkig zijn. Om dit te bereiken zijn innovatieve oplossingen nodig om slimmer met middelen om te gaan, slimmer met materialen, energie en beschikbare ruimte.

In Future Urban Living Lab onderzoekt LIAG, in samenwerking met de Beyond Competition Research Foundation nieuwe manieren en concepten om in te spelen op deze onomkeerbare ontwikkelingen. Dit doen we binnen eigen projecten maar ook in zelfstandige research opdrachten.

Momenteel wordt door LIAG en FULL gewerkt aan projecten waar technologie wordt gekoppeld aan gebruik van de leefomgeving om het leven in de stad of wijk en op gebouwniveau slimmer, goedkoper en gezonder te maken. Dit doen we op diverse manieren voor projecten in Transvaal, Den Haag (MVC Transvaal), Oudenrijn, Utrecht (woontoren UP-Living) en Strijp, Eindhoven met mooie, praktische en plezierige voorzieningen die via een app beschikbaar worden gemaakt voor bewoners en gebruikers in een gebouwencomplex en die via een ESCo energie distribueert over de wijk met als doel gelukkige gebruikers in mooie en gezonde gebouwen.

MVC TRANSVAAL, DENHAAG
MVC Transvaal zal als een motor voor de wijk en voor Den Haag dienen om meer sociale cohesie te bereiken. Met een mix aan functies binnen MVC Transvaal ontstaat er een levendig gebouw waar altijd wat te doen en te vinden is. Voor bewoners en bezoekers van MVC kijken we naar slimme ontwerp oplossingen waardoor er op eenvoudige wijze producten en diensten kunnen worden uitgewisseld en verkocht die in het gebouw en de wijk verkrijgbaar zijn. Dit wordt na realisatie digitaal ondersteund met een MVC-app wat als uitwisselingsmarkt fungeert. 

WOONTOREN UP-LIVING, UTRECHT
Op de campus komen circa 1000 studenten te wonen die allen gebruik maken van gedeelde faciliteiten. In diverse ontwerp sessies met alle betrokkenen werken we aan de optimale positionering van functies door de campus heen, met een zwaartepunt bij het centrale ontvangstgebouw. Met digitale communicatiemiddelen krijgen studenten door waar feesten zijn of wat het menu is bij de diverse restaurants. Het gebouwencomplex wordt waarschijnlijk uitgewerkt tot BIM-LOD 450 zodat de eigenaar beheerder ook tijdens de exploitatiefase alle noodzakelijke informatie beschikbaar heeft. 

WOONTOREN STRIJP EINDHOVEN
Strijp-S is het nieuwe creatieve hart van Eindhoven. Nieuwe woonconcepten, creatieve bedrijven, versmarkt, brand stores, goede horeca en uitgaansgelegenheden vormen de basis voor een bruisend en hoogstedelijk centrum. LIAG is gevraagd een concept te bedenken voor een toren voor 1 of 2-persoons huishoudens. Uitgangspunt voor het onderzoek was met minimale middelen optimaal comfort te bereiken. Hiervoor is een concept ontwikkelt gebaseerd op shared facilities. Mensen die kiezen voor een compact en betaalbaar appartementen met daarnaast diverse voorzieningen die beschikbaar zijn als je ze nodig hebt. Met het voordeel dat je op een levendige plek woont. Omdat er extra slim worden omgegaan wordt met de beschikbare ruimte kan de toren in de sociale huur gerealiseerd worden. Mooie appartementen waarbij goede voorzieningen beschikbaar worden gesteld aan bewoners en bezoekers. Een nieuw icoon in Eindhoven. 

Via Facebook en deze website houden wij u graag de hoogte omtrent FULL.
Wilt u niets missen, like dan de FULL facebookpagina: https://www.facebook.com/FutureUrbanLivingLab