Duurzame tankstations

Opdrachtgever: I.s.m. Evolutions
Functie: tankstation

Wij hebben samen met Evolutions een vernieuwend concept ontwikkeld: een duurzaam tankstation. Het tankstation is gebaseerd op een nieuw duurzaam ontwerp van het gebouw met een modulaire opbouw met betrekking tot de inzet van duurzame technologie en aanwezige duurzame bronnen.

In samenwerking met Evolutions hebben wij dit concept ontwikkeld, omdat de huidige tankstations naar ons idee veel duurzamer kunnen. We praten dan niet over het aanbieden van duurzame energie, maar naar het gebouw- het energieverbruik en integratie in haar omgeving.

De huidige tankstations bieden steeds vaker duurzame(re) brandstoffen, echter een tankstation is over de hele wereld hetzelfde: een vulpunt voor een “doos” waarin u kunt afrekenen en inmiddels ook kunt eten en ontmoeten. Andere faciliteiten zoals een carwash of een restaurant worden los toegevoegd, waardoor er geen balans is.

De modulaire elementen zijn zo opgebouwd, dat deze aan de klimaatomstandigheden van de locatie aangepast kunnen worden. Ze zijn verder integraal onderdeel van het duurzame concept. Zo worden tussenwanden als buffertank gebruikt voor seizoensgebonden opslag van energie. Verder is door middel van een zuinige installatie het energieverbruik van het tankstation zelf tot een minimum teruggebracht.