leren in een milieubewuste omgeving

Wellantcollege (MBO)

Het Wellantcollege wil zich presenteren als dé instelling voor modern, groen onderwijs. Het ontwerpen van een gebouw dat dient als visitekaartje en waar thema’s als gezondheid en duurzaamheid centraal staan: dat was de opgave die wij kregen. Het resultaat? Een paviljoen als schoolgebouw, midden in een parkachtige setting.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
MBO, opleidingen in voeding, klimaat en welzijn van mens en dier

Opdrachtgever:
Stichting Wellant

Locatie:
Dordrecht

koploper in groen onderwijs

Het oude schoolgebouw voor MBO in Dordrecht moest worden gesloopt. Om meerdere redenen: de school oogde gedateerd, bovendien was het gebouw energieslurpend. Kortom, een beeld dat niet meer paste bij het imago van het Wellantcollege. Als het om duurzaamheid gaat, dan wil de school voorop lopen. Een van de doelstellingen is dan ook om onderwijs aan te bieden in een milieuvriendelijk gebouw. Op deze wijze kan de school zich – zichtbaar – profileren als koploper in groen onderwijs. Een nieuw gebouw met allure. De leerlingen krijgen nu les in een energieneutraal gebouw met het energieprestatielabel A++++.

duurzaam en gezond

Kenmerkend voor het onderwijs van het Wellantcollege is de nadruk op het groen. De focus in de opleiding ligt op duurzaamheid, gezonde voeding, waterbeheersing, dierverzorging en klimaat. Hoe brengen we dit tot uiting? Het nieuwe schoolgebouw is transparant van opzet. Studenten en medewerkers hebben volop zicht op het omringende park, waar mooie bomen staan en diverse dieren rondlopen. Andersom biedt dit geïnteresseerden de mogelijkheid om een blik in de praktijklokalen te werpen.

De gevels zijn gerealiseerd met HSB-elementen, houten kozijnen en een stalen gevelbeplating. De ronde hoeken geven het gebouw een vriendelijke en zachte uitstraling.

Het nieuwe gebouw heeft een bijzondere structuur. Binnen zijn de verdiepingen met elkaar verbonden met brede trappen en grote vides. Het daglicht valt tot diep in het gebouw. Je kunt door het hele gebouw heen kijken. Zo wordt interactie vanzelfsprekend en staan de studenten ook altijd in contact met elkaar.
Erik Schotte – directie-architect LIAG

Het gebouw maakt de duurzaamheidsambities van het Wellantcollege waar. De school kan immers in de eigen energiebehoefte voorzien. Zo wekken de zonnepanelen op het dak voldoende elektriciteit op. En er is een warmtepomp toegepast. Om de leerlingen mee te nemen in het milieubewuste beleid, is in de hal een scherm geplaatst waarop zij de energiespiegel van het gebouw op de voet kunnen volgen.

Al met al hebben we een schoolgebouw weten te ontwerpen dat aantrekkingskracht heeft en dat klaar is voor de toekomst.

Partners:
Slokker Bouwgroep (D&B)

Website:
Wellantcollege

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op