historie met een moderne twist

St. Bonifatiuscollege, Utrecht

Het prestigieuze St. Bonifatiuscollege in Utrecht vierde onlangs haar 100-jarige jubileum. Om haar rijke verleden te eren en zich voor te bereiden op een mooie toekomst, onderging het schoolgebouw een grondige renovatie en uitbreiding. Hierdoor is het Boni niet alleen duurzamer geworden (bijna energieneutraal gemaakt), maar ook klaar om een groeiend aantal leerlingen te huisvesten in een kwalitatief hoogwaardige en comfortabele omgeving.

Fotografie: Mike Bink

Functie:
voortgezet onderwijs

Opdrachtgever:
PCOU Willibrord

Locatie:
Utrecht

Jaar:
2023

Status:
in gebruik

Het ontwerp van het vernieuwde St. Bonifatiuscollege bouwt voort op de geschiedenis van de school. Dat is duidelijk te zien vanaf de straat, aangezien de karakteristieke gevels uit de jaren 1960 bewaard zijn gebleven. Zo siert metselwerk met betonnen raamkozijnen het hoofdgebouw, terwijl verdiepingshoge, betonnen elementen de twee gebouwvleugels definiëren. Om het authentieke karakter van dit hoofdgebouw te behouden, is onder andere de gebouwschil van binnenuit geïsoleerd.

“Het duurzame en energiezuinige gebouw, met grote klaslokalen en werkpleinen, sluit perfect aan op het onderwijsconcept van de school. Dit geeft ons alle ruimte voor klassikale lessen en tegelijk meer keuzemogelijkheden voor onze leerlingen.”
Hanneke Schreuder, St. Bonifatiuscollege

Een knipoog naar het verleden
Achter deze vertrouwde gevels is een geheel nieuwe onderwijswereld gecreëerd. Het uitgangspunt hiervoor was ideaal: Het hoofgebouw en twee vleugel liggen in een U-vorm rond een binnenplaats. Zo is het hoofdgebouw aan de achterzijde uitgebreid met een lichte, ruime aula (plus extra onderwijsruimten erboven). Deze ligt centraal in het gebouw en grenst aan het plein. De aula is dé plek voor ontmoeting en verbinding. En vormt daarmee het nieuwe, bruisende hart van Boni.

De uitbreiding is zorgvuldig gedaan met respect voor het verleden. De voormalige, roodbruine bakstenen buitengevel van het hoofdgebouw is een van de blikvangers. Vanbinnen is deze namelijk in het zicht gelaten, zoals bij de aula. Deze gevel geeft sfeer aan de ruimte. Tegelijkertijd is het bestaande deel visueel gescheiden van het nieuwe: met een daklicht, en beloopbaar glas op elke verdieping over de volledige lengte van de aanbouw. Deze ingreep maakt de leer- en werkomgeving lichter. Er valt veel daglicht binnen.

Een functionele facelift
Een van de vleugels aan deze binnenplaats, waar oorspronkelijk de gymzalen van Boni te vinden waren, is vervangen door een nieuwe onderwijsvleugel van twee verdiepingen. Om de bestaande fundering (met verdiepte fietsenstalling) te kunnen behouden, is deze vleugel opgetrokken uit hout (inclusief houtskeletbouwelementen). En dat heeft zo zijn voordelen. Het is licht van gewicht en heeft een kleine ecologische voetafdruk.

De andere onderwijsvleugel is ook aangepakt. De traditionele indeling hier – met te smalle klaslokalen aan één kant van een lange gang – was niet langer functioneel. De oplossing: Het samenvoegen van gang en lokaal, en het creëren van een gang inclusief werkplekken ernaast. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om dit gebouwdeel optimaal te benutten. En om dit deel te verduurzamen, door hier een nieuwe gevel voor te plaatsen.

De nieuwe gevels aan de binnenplaats zijn transparant, en hebben een rasterpatroon dat is geïnspireerd op de gevels uit de jaren 1960. De U-vormige indeling van het gebouw en de openheid bevorderen de interactie en versterken de band tussen leerlingen en docenten. Alle onderwijsruimten liggen aan dit plein. Je wordt er gezien, je weet wat er gebeurt. Het helpt je bovendien je weg te vinden in het gebouw.

“De sfeer is zo goed en rustgevend dankzij het kleurgebruik, het nieuwe meubilair en de indeling. Er is voor iedereen een hoekje om samen of zelfstandig te werken. Ook in de lokalen, die groter zijn dan voor de verbouwing, is er nu meer ruimte om groepjes te vormen en onderwijs naar de behoefte van de leerling te geven.”
docent, St. Bonifatiuscollege

Een interieur met een moderne twist
Het interieur van Boni heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. Het is overgegaan van een traditioneel onderwijssysteem naar een clustering van vakken. Elk cluster biedt ruimte voor zowel instructie als leerpleinen die het zelfstandig of samenwerken faciliteren. Verder zijn er tussen de lokalen specifieke ruimtes te vinden, waar leerlingen in stilte kunnen studeren of docenten kunnen werken.

Elk cluster biedt een herkenbare en inspirerende leeromgeving. Het Kunst & Cultuur-cluster ligt vlakbij de ingang en de aula, waardoor tentoonstellingen goed zichtbaar zijn. Het Bèta-cluster heeft een dakterras dat ook ingezet kan worden voor buitenonderwijs. Het talen-cluster is direct verbonden met de mediatheek/open leercentrum, dat vormgegeven als een glazen box een heuse eyecatcher is.

“Het resultaat van deze vernieuwbouw is een gezonde omgeving voor leerlingen en medewerkers, wat hun prestaties en welzijn ten goede komt. Het interieur straalt een gezellige, huiselijke sfeer uit. Boni is een plek om trots op te zijn en graag naartoe te gaan. Het is ook de plek waar komende generaties leerlingen kunnen blijven groeien en bloeien.”
Erik Schotte, LIAG architecten en bouwadviseurs

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op