sport voorziening in de wijk Hasenbergl in München met groen gestreepte gevel met daar op het getal vijftiensport voorziening in de wijk Hasenbergl in München met groen gestreepte gevel met daar op het getal vijftien

slim en compact

Sportvoorzieningsgebouw München

LIAG ontwerpt een nieuw sportvoorzieningsgebouw voor het grootste stedelijke sportcluster in de wijk Hasenbergl in München. De gemeente wil een nieuw gezicht geven aan het gebied met een aantrekkelijk gebouw. Samen met de opwaardering van twee van de zes voetbalvelden met kunstgras zal het gebruiksgemak worden vergroot. In het bestaande park zal deze representatieve accommodatie de herkenbare entree gaan vormen van de voorzieningen. De gebruikers en bezoekers krijgen bovendien een nieuw plein en een hernieuwde ingerichte buitenruimte in het park.

Functie:
multifunctioneel sportvoorzieningsgebouw met o.a. appartement voor de beheerder, kantoorruimten, vergaderruimte, kleedruimten e.d., opslagruimten, EHBO en een wasruimte

Opdrachtgever:
Stadt München

Locatie:
München, Duitsland

Compact en functioneel
De belangrijkste kenmerken van de accommodatie zijn de compactheid en de hoge mate van functionaliteit en duurzaamheid. De verschillende functies zijn slim verdeeld over het volume. Deze zijn eenvoudig te bereiken en toegankelijk via de entreehal die een dubbele hoogte heeft. De entreehal geeft direct toegang naar het nieuw ontworpen plein, de sportvelden, parkeerterrein en het bestaande restaurant. Alle sportfuncties zijn zo gesitueerd dat optimale functionaliteit en gebruiksgemak gewaarborgt is voor alle clubs die gebruik maken van de voorziening. Verder komt er in het sportgebouw een appartement voor de beheerder. Dit appartement is zo geplaatst in het complex dat de beheerder van maximale privacy en een eigen buitenruimte kan genieten.

Vorm en volumes
De begane grond telt twee volumes - een koude en een verwarmde - binnen een duidelijke vorm. Hierdoor kan de hoeveelheid installaties op een minimum beperkt worden. De compact ontworpen begane grond staat in contrast met de bovenverdieping, waar volumes geschakelt zijn. De plaatsing van de “boxen” biedt de mogelijkheid om groene buitenruimtes te creëren op de verdieping. De volumes van het appartement en de vergaderruimte leiden de gebruikers naar de entree die gemarkeerd wordt door een gedurfde vrijdragende volume dat dynamiek geeft aan de hoofdgevel. Het resultaat is een slim compact gebouw dat een nieuwe duurzame voorziening zal bieden voor de sportclubs in deze wijk.

Medio 2019 zal de bouw gaan starten.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op