slim en compact

Sportvoorziening Ebereschenstrasse München

LIAG ontwerpt een nieuwe sportvoorziening voor het grootste stedelijke sportcluster in de wijk Hasenbergl in München. De gemeente wil met een aantrekkelijk gebouw een nieuw gezicht geven aan het gebied. Samen met de opwaardering van twee van de zes voetbalvelden met kunstgras zal het gebruiksgemak worden vergroot. In het bestaande park zal deze representatieve accommodatie de herkenbare entree gaan vormen van de voorzieningen. De gebruikers en bezoekers krijgen bovendien een nieuw plein en een nieuw ingerichte buitenruimte in het park.

Functie:
Multifunctionele sportvoorziening met o.a. appartement voor de beheerder, kantoorruimten, vergaderruimte, kleedruimten, opslagruimten, EHBO en wasruimte

Opdrachtgever:
Stadt München

Locatie:
München, Duitsland

Compact en functioneel 

De belangrijkste kenmerken van de accommodatie zijn de compactheid en de hoge mate van functionaliteit en duurzaamheid. De verschillende functies zijn slim verdeeld over het volume. Deze zijn eenvoudig te bereiken via de entreehal, die een dubbele hoogte heeft. De entreehal geeft direct toegang tot het nieuw ontworpen plein, de sportvelden, het parkeerterrein en het bestaande restaurant. Alle sportfuncties zijn zo gesitueerd dat optimale functionaliteit en gebruiksgemak gewaarborgd zijn voor alle clubs die gebruik maken van de voorziening. Verder komt er in het sportgebouw een appartement voor de beheerder. Dit appartement is zo geplaatst in het complex dat de beheerder kan genieten van maximale privacy en een eigen buitenruimte.

Vorm en volumes 

De begane grond telt twee volumes – een koud en een verwarmd volume – binnen een duidelijke vorm. Hierdoor kan de hoeveelheid installaties tot een minimum beperkt blijven. De compact ontworpen begane grond staat in contrast met de bovenverdieping, waar volumes geschakeld zijn. De plaatsing van de 'boxen' biedt de mogelijkheid om groene buitenruimten te creëren op de verdieping. De volumes van het appartement en de vergaderruimte leiden de gebruikers naar de entree die gemarkeerd wordt door een gedurfd vrijdragend volume dat dynamiek geeft aan de hoofdgevel. Het resultaat is een slim en compact gebouw dat een nieuwe, duurzame voorziening zal bieden aan de sportclubs in deze wijk.

Landschapsarchitect:
Lex Kerfers

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op