De opdracht die wij meekregen, was het realiseren van een hoogwaardige duurzame sporthal bestaande uit vier zaaldelen. Slim gepositioneerd tussen de nieuwe atletiekbaan en de woonwijk vormt het gebouw een letterlijke koppeling tussen wonen en sporten. Een ‘connectivity point’ waar recreatieve sporters, topsporters en toeschouwers kunnen sporten en samenkomen. Op dezelfde kavel wordt ook een school gebouwd, het Technasium. De twee gebouwen raken elkaar, waardoor ze allebei een blinde gevel hebben. Wij zorgden ervoor dat de sporthal als eenheid zichtbaar is. Deze steekt daarom net wat verder uit dan het Technasium. Hierdoor is het sportcentrum vanaf de atletiekbaan, de straatzijde én vanuit de woonwijk duidelijk te zien. Qua uitstraling sluit het centrum aan bij de omgeving. De gevels, uitgevoerd in baksteen, refereren aan de ‘Amsterdamse School’.
In één oogopslag herkenbaar
De bakstenen gevels kenmerken zich door hoogte- en diepteverschillen. Gecombineerd met liggend of staand metselwerk ontstaan er verschillende gevelvlakken. De meest prominente hoek heeft een hoogteaccent waarmee het sportcentrum zich stevig verankert in zijn directe omgeving.
De gebieden in de sporthal die collectief gebruikt worden door de verschillende gebruikersgroepen hebben een grotere gevelopening dan de sportzalen. Meer transparantie dus. Passanten zien buiten wat er zich achter de gevel afspeelt. De sportzalen kenmerken zich door horizontale raamstroken, die daglicht toelaten zonder hinderlijke inkijk. Om in één oogopslag te laten zien waar het gebouw voor staat, creëerden we subtiel vormgegeven sporters in het horizontale metselwerk. Het karakteristieke logo van Amsterdam, de drie Andreaskruizen, integreerden we in het metselwerk op de twee hoeken van het gebouw. Doordat we het logo overhoeks aanbrachten, kunnen ze ook als pijlen gelezen worden.