talentontwikkeling en sportinnovatie

Accommodatie SportQube

Herkenbaar, uitnodigend en krachtig. SportQube is een sportieve en maatschappelijke aanvulling voor de stad die zich laat zien. Het moest niet alleen een state-of-the-art sportaccommodatie worden, waar topsport en breedtesport optimaal beoefend kunnen worden, maar ook een vanzelfsprekende plek voor kennis, onderzoek en innovatie. De opzet van het gebouw is hierin geslaagd. De transparante vormgeving en het centrale hart spelen een belangrijke rol. Door de grote ramen kunnen bezoekers binnen en passanten buiten de sporters bezig zien in de zalen en andersom.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Sportaccommodatie & platform voor talentontwikkeling en sportinnovatie

Opdrachtgever:
Gemeente Nijmegen

Locatie:
Nijmegen

Expressieve exterieur van Topsportaccomodatie SportQube in Nijmegen met glazen plint en goudkleurige gevel met daarop SportQube geschreven

SportQube is een hoogstaande en energieneutrale topsportaccommodatie die talenten uit verschillende sporten bij elkaar brengt. Met als doel om verder te komen in de sport en beter te worden in het ontwikkelen van talent. Om dat doel te bereiken heeft de topsportaccommodatie een opvallend open structuur. Door overal zicht op elkaar en op de verschillende sporten te hebben, ontstaan nieuwe relaties en innovatieve ideeën. Naast diverse sportaanbieders zijn in het gebouw organisaties van onderwijs, wetenschap, medische zorg en maatschappelijke begeleiding te vinden. De verschillende vakgebieden gaan een interactie met elkaar aan.

In SportQube hebben sporters, trainers en studenten alle kennis en advies op verschillende terreinen binnen handbereik. De grote meerwaarde van de architectuur van dit gebouw is echter, dat mensen gestimuleerd worden om buiten de grenzen van hun eigen vertrouwde sportpraktijk te kijken. Zo ontstaan ontwikkeling en innovatie.
Frans Mooren – bestuurslid SportQube

stimulans

Vanuit het centrale hart (en de toegang tot het gebouw) zijn de diverse hallen ontsloten. Er is zicht op alle sporten die beoefend kunnen worden. Het hart fungeert bovendien als ontmoetingsruimte voor de gebruikers en bezoekers. Het is open, ruim en licht met een vide. Hier ontmoeten de sporters, hun ouders en trainers elkaar en raken zij gemakkelijk in gesprek. Natuurlijke materialen geven het interieur een warme en huiselijke sfeer. De compactheid, de transparantie en de korte looplijnen maken het gebouw overzichtelijk. Een prettige beleving met optimaal visueel comfort voor de sporters en bezoekers. Een thuis voor sporters waar ze kunnen groeien naar het hoogste podium.

herkenbare toegangspoort

Vanwege de ligging aan één van de westelijke toegangswegen betekent SportQube véél meer voor de stad dan alleen een innovatief talentontwikkelingscentrum. SportQube is een nieuw icoon voor Nijmegen als herkenbare (sportieve) toegangspoort. De slimme positionering van alle grote gebouwelementen versterkt het beeldbepalende karakter. De hoofdvorm is helder. Elke kubus zoekt aansluiting met de directe omgeving zoals de naastgelegen rijtjeshuizen of flatgebouwen. De getrapte opbouw van de massa doet denken aan de treden van een podium. Het expressieve gebouw heeft een glazen plint en is gelegen op een talud bedekt met gras. Daarboven ‘zweven’ de gouden volumes. De accommodatie weerspiegelt het hoogst haalbare voor de sporters: zij gaan voor de hoogste tree op het podium – en dus voor goud.

Door de grote ramen is er ruim zicht op alle sportactiviteiten. Dat werkt inspirerend. Overal om je heen is activiteit. Het gebouw ademt sport.
Wim Zegers – beheerder

Partners:
Bouwbedrijf Mertens

Publicaties:

Website:
SportQube

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op