gevel van het NBD Biblion met verschillend gekleurde pilaren die doen denken aan een boekenplank en witte strepen die doen denken aan papier

karaktervol, duurzaam en stimulerend

NBD Biblion

NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en scholen in Nederland. Lagere productiekosten, betere samenwerking tussen productie en redactie en het verlagen van de exploitatiekosten waren de belangrijkste redenen voor een nieuwe huisvesting. Er is een zeer duurzaam gebouw gerealiseerd waarin de logistiek van de productie is verbeterd en daarmee de kwaliteit van de dienstverlening verhoogt

Fotografie: Ben Aarts

Functie:
Kantoren en productieruimte

Opdrachtgever:
NBD Biblion

Locatie:
Zoetermeer

De nieuwbouw bevat een grote productiehal en een kantoorgedeelte. Op het dak van de productieruimte wordt geparkeerd, zodat er met minder grondoppervlakte een compact gebouw is gerealiseerd. Het gebouw volgt de vorm van de directe omgeving en door de verschillende witte banden in de gevel lijkt het op een stapel papier die precies in de vorm van de plek is gesneden. De gevelbanden accentueren de verdiepingen en laten de kantoorruimten samenvloeien met de productieruimte.

“De nieuwe locatie in de nieuwbouwwijk Oosterheem biedt ons de mogelijkheid om op termijn enorme besparingen te realiseren, zowel op huisvestingskosten als energiekosten. Bovendien wordt het productieapparaat efficiënter ingericht. De besparingen zullen zeker ten goede komen aan onze klanten. En natuurlijk voor een van de speerpunten van ons bedrijf: de leesbevordering, waarvoor wij ons al jaren inzetten.”
Henk Das, Algemeen Directeur

De getrapte invulling tussen de gevelbanden tonen enerzijds een zakelijke en strakke gevel, anderzijds verandert de gevel in een karaktervol kleurenspel waarbij de verschillende kleurvlakken boekenruggen voorstellen. De gevelbanden transformeren hierdoor als het ware in boekenplanken met een ruim assortiment aan boeken, een knipoog naar de opdrachtgever. Deze ‘boek-panelen’ hebben een ‘ventilatie-luik’ en zijn zo georiënteerd dat ze tevens als zonwering dienst doen.

DUURZAAM ENERGIECONCEPT

Het energieconcept voor het gebouw is zeer duurzaam door het toepassen van diverse energiebesparende maatregelen. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van warmtepompen in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO). Hieraan gekoppeld is het parkeerdak met hellingbaan voorzien van watergevulde leidingen, die in de zomer warmte genereren en in de winter koude, met als bijkomend voordeel dat het parkeerdek zo sneeuwvrij wordt gehouden. Het ontwerp zorgt voor veel daglichttoetreding in het gehele pand. Indien dit onvoldoende is zorgt LED-verlichting ervoor dat dit wordt aangevuld.

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op