kinderen voetballend op het schoolplein voor het sterk uitgesproken schoolgebouw van het MFA Noord in Veldhoven dat hier wordt getypeerd door de kleuren blauw groen en geel

ontmoetingen en participatie

MFA Noord

Vijf verschillende gebruikers, waaronder een basisschool en een school voor speciaal onderwijs onder één dak halen hun meerwaarde aan een overmaat van ruimte en faciliteiten die gezamenlijk worden gebruikt.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Multifunctionele accommodatie, basisschool, speciaal onderwijs, BSO en KDO

Opdrachtgever:
Gemeente Veldhoven

Locatie:
Veldhoven

Het gebouw bestaat uit vijf vleugels rond een dorpsplein als centraal ontmoetingspunt. Het pand heeft hierdoor een abstracte mensvorm met de vleugels als ledematen en hoofd en het dorpsplein als gemeenschappelijk hart. In het dorpsplein ligt een grote trap die ook dienst doet als tribune voor theater en evenementen voor de buurt en gebruikers.

Kleurgebruik

Het ontwerp van de MFA heeft naast de uitgesproken vormgeving ook een bijzonder kleurenschema. Dit kleurgebruik geeft het gebouw een duidelijke plek in de wijk. De aangebrachte huiskleuren in de gevel worden doorgezet in het interieur zoals bijvoorbeeld in de kozijnen, vloeren en (keuken)kastjes. Hierdoor vindt elke gebruiker zijn eigen identiteit terug. Ook voor de bezoeker is het op deze manier eenvoudig zijn weg te vinden.

"MFA Noord biedt ons en de kinderen een ruime en sfeervolle locatie voorzien van alle benodigde faciliteiten. Naast onze eigen ruimten kunnen we ook gebruikmaken van ruimten van anderen waardoor er veel mogelijkheden zijn om de kinderen een afwisselende en uitdagende speel- en leeromgeving te bieden. Het gebouw zelf is erg prettig, fijne temperatuur, transparant, licht, gezellig. Midden in de wijk."  
Veronique Lommers, locatiedirecteur OBS Dick Bruna

Toegankelijkheid

Het gebouw is gericht op ontmoeting en participatie. Het dorpsplein in het midden van het gebouw dient als multifunctionele ontmoetingsruimte voor iedereen. Hierdoor wordt het gebouw een aantrekkelijke plek om te zijn. Dit verhoogt de participatie van omwonenden en het gebruik van het wijkcentrum. De heuvel die de aula op de eerste verdieping van de MFA verbindt met het buitenterrein kan gebruikt worden als speel-, onderwijsplek of tribune. Op deze manier wordt de MFA zeer benaderbaar en uitnodigend.

Zeer duurzaam gebouw

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Het heeft als uitgangspunt Frisse Scholenklasse A en een zeer hoge GPR norm (GPR: 9, EPC 0,6). In de materialisatie is nadrukkelijk gezocht naar het optimum van investeringskosten en exploitatiekosten, wat o.a. tot uitdrukking komt in de toepassing van onderhoudsvriendelijke materialen. De materiaalkeuze van het gebouw is robuust.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op