open onderwijsconcept

Kindcentrum De Entree, Zoetermeer

Leren moet leuk zijn. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe vertaal je dit principe naar een ruimtelijk concept voor een nieuw gebouw? Het volgende uitgangspunt vormt de basis: Het kindcentrum sluit volledig aan bij de behoeften van de 0- tot 12-jarigen. Niet alleen prikkelt het interieur de kinderen om op ontdekkingstocht te gaan. Het voelt voor hen vanbinnen ook aan als een tweede thuis. Het maakt van Kindcentrum De Entree een waar Talenten(t)huis. De persoonlijke ontwikkeling van het kind staat hier namelijk centraal.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
primair onderwijs, opvang en speeltaalhuis

Opdrachtgever:
Gemeente Zoetermeer

Locatie:
Zoetermeer

Jaar:
2020

Status:
in gebruik

Uitnodigende leer- en speelomgeving
Hoe benut je de kwaliteit van elk kind? In het kindcentrum is een diversiteit aan plekken én creatieve ateliers te vinden – variërend van bouwhoek tot theater. Een ontmoetingskeuken in het hart van het gebouw maakt de inrichting compleet. Deze opzet nodigt de kinderen uit: Om de eigen talenten te (leren) herkennen en deze verder te ontwikkelen. En om zo de nodige kennis en vaardigheden op te doen, op een manier die bij hen past. Tevens biedt het de medewerkers veel vrijheid in toe te passen leer- en speelvormen. Het meubilair ondersteunt deze flexibele manier van lesgeven.

“We willen dat het onderwijs en de opvang op De Entree zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van de kinderen van deze tijd. Daarom geven we ze de ruimte om te leren op een manier die bij hen past.“
Jerremey Schutte, kindcentrum De Entree

Open onderwijsconcept
Het kindcentrum groeit mee met het kind. Het gebouw ondersteunt een persoonlijke benadering. Een schooldag begint met de samenkomst van een stamgroep in een zogenaamde ‘thuisbasis’. Daarna gaan de kinderen zelfstandig of samen met anderen aan de slag, op een van de centraal gelegen leer-speel-pleinen of ateliers. Hier verbinden de verdiepingshoge, glazen puien de ruimten visueel met elkaar en sluiten deze tegelijkertijd akoestisch af. Dit maakt dat de gebruikers het kindcentrum ervaren als één open en lichte ruimte.

“Kindcentrum De Entree ligt als een energieneutraal paviljoen in een park ingebed. Deze locatie in het groen heeft heeft een positieve impact op de prestaties van de kinderen en de medewerkers. De brede tribunetrap nodigt uit tot buitenonderwijs. Verder is het kleinschalig en huiselijk. Dat verzekert voor de gebruikers een comfortabel verblijf.“
Erik Schotte, LIAG architecten en bouwadviseurs

Partners:
SMT Bouw & Vastgoed

Prijzen:

  • Gemma Smid Architectuurprijs 2022 (nominatie)

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op