plein met spelende kinderen en groen hek van basischool, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal BuitenRijck in Rijswijk

flexibel in een veilige omgeving

Kindcentrum BuitenRijck

In samenwerking met SMT Bouw & Vastgoed heeft LIAG de nieuwbouw van Kindcentrum BuitenRijck in Rijswijk ontworpen. Dit project is in opdracht van de Gemeente Rijswijk uitgevoerd in een Design & Build overeenkomst (UAV-gc).

Fotografie: Mart Stevens

Functie:
Integraal kindcentrum met basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, sportzaal en welzijnsruimte

Opdrachtgever:
Gemeente Rijswijk

Locatie:
Rijswijk

Het kindcentrum huisvest een basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De sportzaal op de tweede verdieping is zowel voor de school als voor derden bruikbaar. Bovendien vervult het gebouw – geïntegreerd in de wijk Sion in Rijswijk-Zuid – een buurtfunctie als 'woonkamer van Sion'. De buitenruimte is daarom nadrukkelijk meegenomen in het ontwerp.

Gebruikers van BuitenRijck zijn Lucas Onderwijs met basisschool De Buit, Stichting Rijswijkse Kinderopvang met kinderdagopvang Eigenwijs en buitenschoolse opvang en de Gemeente Rijswijk.

Flexibel

De verschillende gebruikers kunnen elk op meerdere manieren gebruik maken van de ruimten. Zo kan bijvoorbeeld de kinderopvang met een kleine groep kinderen gebruik maken van een gesloten speellokaal. Ook kunnen twee groepen van de basisschool samen gebruik maken van de extra grote ruimte. Verder is er 's avonds de mogelijkheid voor de buitenschoolse opvang om gebruik te maken van één grote ruimte die verbonden is met de multifunctionele aula. Door toepassing van open leerpleinen voor de midden- en de bovenbouw ontstaat een zee aan ruimte met een grote flexibiliteit.

Iedere functie heeft een eigen plek gekregen, elk met een eigen entree en herkenbaarheid.
Thomas Bögl – directie-architect LIAG

Energie en milieu

Naast een gezond binnenklimaat zijn er tal van maatregelen getroffen om een energiezuinig en milieuvriendelijk onderwijsgebouw te creëren. Zo zijn op het dak van het gebouw zonnepanelen geplaatst (230 m2) om te voorzien in het overgrote deel van de eigen energievraag. De GPR-methodiek, die de mate van duurzaamheid meet, geeft een gemiddelde score van 8,3 voor dit onderwijsgebouw.

Ook is er aandacht besteed aan de duurzaamheid in relatie tot het onderhoud en de exploitatie van het onderwijsgebouw gedurende een lange periode.

Partners:
SMT Bouw & Vastgoed

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op