witte gevel met variënde lengtes en hoogtes in bouwvolumes met daartussen een glazen gevel stuk bij het I/O-gebouw Faculteit Educatie in Nijmegen

duurzaam op alle niveaus

I/O-gebouw Faculteit Educatie

Solar City Nijmegen is een bijzonder en duurzaam gebouw rijker. Het I/O-gebouw is het nieuwe onderkomen van de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). I/O is bij oplevering het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Onderwijsgebouw voor studenten en medewerkers van het Instituut voor Leraar en School, PABO, Opleidingskunde met parkeergarage

Opdrachtgever:
HAN Huisvesting

Locatie:
Nijmegen

Een voortreffelijke score op de Milieu-Index Gebouw (MIG: 283), een energielabel A+++ en een gunstige Energieprestatiecoëfficiënt (EPC: 0,219) getuigen hiervan. Voor de score is alleen gerekend met wat er in en op het gebouw zelf wordt opgewekt. De uiterlijke verschijningsvorm is bepaald vanuit de duurzaamheidsaspecten en met respect voor de omliggende bebouwing.

Wij willen de overtreffende trap als het gaat om duurzaamheid. Het gebouw zal het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland worden, waarbij het ontwerp van LIAG geheel aansluit op de duurzame ambities van de HAN.
Ron Bormans – voormalig voorzitter College van Bestuur HAN

Duurzaamheid komt op alle niveaus tot uiting. Denk aan: waterverbruik, materiaalgebruik, luchtkwaliteit, akoestiek, visueel comfort en verlichting. Het resultaat is een energiezuinig gebouw dat grotendeels zelf in zijn energiebehoefte voorziet. Warmte- en koudeopslag (WKO) en zonnepanelen op het dak zorgen onderaan de streep zelfs voor energiewinst. Op die manier besparen ook andere gebouwen op de HAN Campus op hun energierekening.

Duurzaamheid gaat in het nieuwe gebouw hand in hand met onderwijscomfort. Binnen domineren natuurlijke materialen, veel daglicht en rustige kleuren. Daardoor ervaar je een overzichtelijk en open gebouw. Een ruim opgezet atrium geeft de gebruiker licht, ruimte en nodigt uit tot interactie. De zonnepanelen die in het glazen dak van het atrium zijn geïntegreerd, fungeren ook als zonwering.

Binnen domineren de natuurlijke materialen en heb je te maken met veel daglicht en rustige kleuren. Zo is er een open en overzichtelijk gebouw ontstaan.
Thomas Bögl – partner-architect LIAG

De ontmoeting is vooral op de begane grond bedacht, met het prachtige studielandschap, de entree en het werkcafé. De etages liggen trapsgewijs op elkaar. Elke verdieping ligt een stuk naar voren of naar achteren geschoven, luchtbruggen vormen de verbinding. De dakterrassen die hierdoor zijn ontstaan, scheppen ruimte voor extra groen op en rondom het gebouw. De trapconstructie zorgt ervoor dat de naastgelegen woningen hun dagelijkse hoeveelheid zon en daglicht behouden.

Duurzaam bouwen betekent voor LIAG het creëren van meer biodiversiteit dan een gebouw ‘gebruikt’. Door groene aanplant in, om, op en aan het gebouw is er een nieuw microklimaat gecreëerd en geven we planten en dieren van het terrein hun habitat terug.

lichte gang met houten vloer en leuning, een groot dakraam met zonnepanelen op het dak I/O-gebouw Faculteit Educatie in Nijmegen
Het is een groot gebouw waar je je niet klein voelt. Dat komt door de vele kleinschalige ontmoetingsplekken die er zijn. Ook het fijne klimaat en de goede akoestiek maken dat je hier heel prettig voelt.
Justine van den Berg – medewerker HAN

Het I/O gebouw omvat voornamelijk onderwijsfuncties en biedt uitstekende voorzieningen voor circa 3.600 studenten. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage met drie lagen, goed voor 650 parkeervakken.

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op