modulaire en circulaire renovatie

Hogeschool Windesheim

Twee gebouwen van Hogeschool Windesheim in Zwolle waren toe aan renovatie. LIAG ontwikkelde een modulair gevelprincipe, waarmee de levensduur van de beide gebouwen met minimaal 20 jaar wordt verlengd. De gebruikswaarde zal na de renovatie vele malen hoger zijn dan nu. Het binnenklimaat wordt beter, het energieverbruik gaat omlaag, er komt betere isolatie, meer comfort en daarnaast een uitstraling die past bij de omgeving waarin het gebouw staat.

Fotografie: LIAG en Ben Vulkers

Functie:
Circulaire gevelrenovatie

Opdrachtgever:
Hogeschool Windesheim

Locatie:
Zwolle

Bestaande situatie (foto: Ben Vulkers)

Windesheim is met 22.000 studenten één van de grotere HBO-instellingen van Nederland met vestigingen in plaatsen als Zwolle en Almere. Voor de locatie in Zwolle renoveert LIAG twee van de gebouwen. Gebouwen B en C, centraal op de campus gelegen, voldoen namelijk niet meer aan de huidige eisen ten aanzien van duurzaamheid, klimaatbeheersing, comfort en beleving. Windesheim streeft circulariteit na. LIAG heeft daarom een gevelprincipe ontwikkeld met modulaire elementen, dat invulling geeft aan dat streven.

De kwaliteiten van de bestaande gebouwen worden met de nieuwe gevel versterkt en storende toevoegingen worden verwijderd. In het gevelprincipe worden deels de techniek en installaties geïntegreerd. De nieuwe gevel zal bestaan uit lichtkleurige banden die voor de borstweringen van de gebouwen worden aangebracht. In deze banden zijn de benodigde luchtkanalen voor de installaties te vinden. Ook de vluchttrappen en zelfs de verbindingsbruggen kunnen in dit gevelsysteem worden opgenomen. Afhankelijk van de oriëntatie worden de banden vormgegeven. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld, op plekken waar dit zinvol is, zonnepanelen geïntegreerd worden in de gevelband. De nadrukkelijk aanwezige horizontale, lichte, belijning van de banden vormt een sterke eigen identiteit voor gebouwen B en C in samenhang met de overige gebouwen op de campus. Zo ontstaat een bouwblok dat weer functioneel en eigentijds is en een inspirerende verrijking vormt voor de campus.

Wij benaderen de opgave vanuit verschillende perspectieven: de visie op de campus, op het gebouw, de gebruikerstevredenheid en de effecten voor de organisatie. Circulariteit is niet iets op zich, maar krijgt juist betekenis in die relaties.
Thomas Bögl – directie-architect LIAG

Terugbrengen in de kringloop

Het gevelprincipe is opgebouwd uit modulaire elementen. Deze zijn zo ontworpen dat met een beperkt aantal vormelementen de gevel opgebouwd kan worden. De opbouw zal reversibel zijn per element. Dit helpt niet alleen bij onderhoud, ook biedt het ruimte voor eventuele nieuwe contractvormen voor een gevel. De elementen worden samengesteld uit componenten die eenvoudig weer in de kringloop terug te brengen zijn.

Het dak van het bouwblok zal niet alleen gebruikt worden voor energieopwekking, ook wordt het uitgevoerd als een groen dak.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op