Sporthal IJburg

Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam DMO
Functie: Sporthal

De Sporthal maakt onderdeel uit van een multifunctioneel gebouw met een school (IJburg College) en 23 woningen bovenop de school. De sportaccommodatie is een hightech en duurzame accommodatie. De 7 meter hoge hal voldoet aan de NOC/NSF eisen. Alle denkbare zaalsporten worden er beoefend. Bovendien bevindt er zich zelfs een heuse klimwand. Grote vouwwanden maken de hal in drie gymzalen opdeelbaar.

De sporthal bevindt zich op het volume van het IJburg College. Een logische maar complexe plek. De school wilde duidelijk geen ‘blokkendoosschool’, wat je al snel krijgt bij zo’n grote hal. Vandaar de keuze voor het dak. Het had nog wel wat voeten in de aarde met de isolatie. De lokalen en ruimtes onder de sporthal mogen natuurlijk geen hinder ondervinden van balsporten. 

De sporthal wordt ook door andere instanties binnen IJburg gebruikt. Hiermee wordt de school een echt facilitair multifunctioneel centrum. Achter de sporthal bevindt zich de sportkantine. De sporthal (en kantine) en school kunnen afzonderlijk van elkaar gebruikt worden. Er wordt gewerkt aan een sportbureau binnen het IJburg College. Dit bureau is een loket voor allerlei vragen op het gebied van sport op IJburg. Ook heeft de hal een aparte juryruimte.