Nieuws

Verbindingsbrug Prinses Máxima Centrum wint World of Color Award 2018

woensdag 24 okt. 2018

De verbindingsbrug van het Prinses Máxima Centrum heeft de Vanceva® World of Color Award™ 2018 in de categorie exterieur gewonnen. De 160 meter lange brug schittert in velerlei kleuren en bestaat uit circa 650 verschillende gekleurde glaspanelen. De speelse en levendige manier waarop de brug het Prinses Máxima Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis met elkaar verbindt heeft de jury overtuigd. De verbindingsbrug meandert tussen de tweede verdieping van het Prinses Máxima Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De verbindingsbrug fungeert niet alleen als een schakel tussen de operatiekamers in het ziekenhuis en de zorgafdelingen in het kinderoncologisch centrum, maar maakt ook buizenpost tussen de laboratoria van beide instellingen mogelijk. Zo kunnen zij optimaal gebruikmaken van elkaars faciliteiten.

Een waar kleurenspektakel

Op weg naar een operatie worden de kinderen door deze verbindingsbrug vervoerd. Dit is een bijzondere belevenis: Ze zijn getuige van een betoverend kleurenspel. De staalconstructie is nauwelijks zichtbaar. Het interieur heeft een lichte afwerking. Door deze uitvoering is de ervaring maximaal: De patiënten gaan als het ware door een regenboog heen.

Ritme in de ruimte

De meanderende vorm is bewust gekozen voor de verbindingsbrug. De te overbruggen afstand lijkt daardoor kleiner. Het geeft – tezamen met de aanwezigheid van de gekleurde glaspanelen – de brug een menselijke maat en een ritme mee. Storende elementen, zoals installaties, zijn in de staalconstructie weggewerkt.

De verbindingsbrug, die onder meer over een trambaan loopt, wordt door een minimaal aantal, slanke pijlers ondersteund. Op deze wijze worden de verkeersstromen nauwelijks gehinderd.

Bekijk hier op youtube het winnende project.

Over het Prinses Máxima Centrum
Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum. Dat initiatief is uitgemond in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Een uniek Centrum waar alle hoog complexe zorg en research voor kinderen met kanker bij elkaar komt.
In het Prinses Máxima Centrum is alle hoog complexe zorg en research van de kinderoncologie geconcentreerd. Met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Met minder nadelige effecten op latere leeftijd. Op 18 mei 2018 werd het nieuwe gebouw in gebruik genomen door de eerste patiënten. LIAG architecten en bouwadviseurs is de architect van de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum. Lees hier meer over het project.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op