Nieuws

Building to Heal: New Architecture for Hospitals

maandag 29 jan. 2024

Onlangs organiseerde het Architekturmuseum der TUM (in München) de tentoonstelling 'Building to heal: new architecture for hospitals', over de opkomst én het succes van het concept ‘healing architecture’ in het ontwerp van ziekenhuizen. Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie was een van de dertien innovatieve internationale projecten, dat hier te zien was. Het gaat bij dit project niet allen over aspecten als efficiency en doelmatigheid, maar vooral over het welzijn van patiënten, hun families en zorgprofessionals.

Praktijkvoorbeeld: hoe het ontwerp gezondheid en welzijn bevordert
Hoe draagt architectuur bij het Prinses Máxima Centrum bij aan het herstel van de patiënten? Wat heeft hier een positief effect op de gezondheid en het welbevinden van de gebruikers? Drie voorbeelden, van wat er werkt:

  1. Voor het eerst in Nederland zijn gespecialiseerde zorg en wetenschappelijk onderzoek voor kinderoncologie ondergebracht op één locatie. Deze samenwerking heeft de overlevingskans en de kwaliteit van leven voor kinderen met kanker al flink doen verbeteren. Deze synergie is voelbaar in het gebouw zelf, waar bijvoorbeeld de hoofdroute dient als ontmoetingsplaats voor zorgprofessionals, patiënten en hun families.

  2. Hoe ontwerp je een ziekenhuis dat er niet klinisch uitziet en aanvoelt? Het resultaat is een gebouw dat optimisme uitstraalt en een kindvriendelijke omgeving biedt. Dit is duidelijk zichtbaar in het gevelbeeld, waar de witte buitenkant doet denken aan de jassen van zorgprofessionals, terwijl de gekleurde, verticale banden verwijzen naar het wetenschappelijk onderzoek dat binnen plaatsvindt. Deze gevel trekt de aandacht en verandert voortdurend.

  3. Dit centrum is voorzien van ouder-kindkamers met een balkon. Het creëert als het ware een thuis; met een eigen ruimte (plus voorzieningen) voor het zieke kind en met ernaast die van de ouders. Je kunt er met elkaar zijn, en er de rust of de privacy opzoeken door de schuifwand te sluiten. Het ontwerp ondersteunt daarmee op praktische wijze het dagelijkse gezinsleven. Het zorgt tevens voor een huiselijke sfeer. Dit ontwerp stimuleert daarmee de normaliteit.

Tentoonstelling én publicatie
Bij deze tentoonstelling verscheen een gelijknamige publicatie. In dit boek 'Building to heal: new architecture for hospitals' gaat het over innovaties in de zorg, inclusief ontwerpen, essays en wetenschappelijk onderzoek om aan te tonen dat deze geslaagd is. Ben je benieuwd naar het artikel over het Prinses Máxima Centrum? Het artikel (in het Engels) lees je hier:

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op