Nieuws

Publicatie in Schooldomein: Huygens Lyceum in Eindhoven

maandag 27 nov. 2023

“Het vertrekpunt was gunstig voor ons. Er lag voor het Huygens Lyceum een ontwerp voor een compact gebouw, bestaande uit drie onderscheidende volumes. We zorgden niet alleen voor een gezonde schoolomgeving. We maakten er ook een duurzaam schoolgebouw van.” vertelt Peter Donkers. "Maar daar bleef het niet bij. We hebben namelijk dit project en het proces benut om een nieuw, biobased bouwmateriaal op de markt te brengen: gekoold bamboe als gevelbekleding."

Een nieuw, biobased materiaal: gekoold bamboe
Bij LIAG gaan we graag een stapje verder, vooral op het gebied van circulariteit. Het Huygens Lyceum springt in het oog door zijn opvallende gevelopbouw: elk volume heeft zijn eigen karakteristieke materiaal. Voor de nieuwbouw betekende dit, naast metselwerk en aluminium, de primeur van gekoold bamboe als gevelbekleding.

"Het vergde inspanningen van onze kant om dit te realiseren. We hebben pionierswerk verricht." Hoe kwam dit materiaal tot stand?

  1. We brachten de belangrijkste spelers samen: Moso leverde het bamboe, Zwarthout bewerkte dit bamboe met vuur en Awood voorzag dit gekoolde bamboe van een bevestigingssysteem.

  2. Gezamenlijk ontwikkelden we een gevelbekleding, waar brandklasse B vereist is en waar geen onderhoud gewenst is.

  3. We voerden testen uit om de benodigde certificaten te verkrijgen, om daarmee aan te tonen dat het gekoolde bamboe voldoet aan de vastgestelde normen.

Peter: “Hierdoor stond niets meer in de weg om dit materiaal (Yoroi) op de Nederlandse markt te introduceren. En om een van de gebouwdelen van het Huygens Lyceum hiermee te bekleden.”

In dit artikel in Schooldomein vertellen directeur-bestuurder Martin van den Berg, rector Loes Corbeij en projectleider Peter Donkers over het nieuwe Huygens Lyceum. Hun conclusie is duidelijk: Het is een duurzaam gebouw met een prachtig atrium, door de toepassing van biobased materialen en een klimaatadaptieve inrichting van het terrein.

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op