Nieuws

Prinses Máxima Centrum viert eerste lustrum

dinsdag 6 jun. 2023

Precies vijf jaar geleden opende Koningin Máxima het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Van harte gefeliciteerd met dit eerste lustrum én met de behaalde mijlpalen!

Want nu, vijf jaar later, werpt de aanpak van Europa’s grootste kinderoncologisch centrum nog altijd z’n vruchten af. Hier is immers voor het eerst in Nederland alle specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kinderoncologie gecentreerd. Deze bundeling van expertises heeft de overlevingskans en de kwaliteit van leven voor kinderen met kanker al flink doen verbeteren.

De missie van het Prinses Máxima Centrum is om ieder kind met kanker genezen en een optimale kwaliteit van leven te geven. Inmiddels zijn meer dan 15.000 zieke kinderen hier behandeld. “Een goed ontwerp bevordert het genezingsproces. We hebben daarom een healing evironment gecreëerd,” vertelt Thomas Bögl. “En gezorgd voor een huiselijke omgeving. Om de ‘gewone’ ontwikkeling van een ziek kind zoveel mogelijk te stimuleren.”

“We kregen de opdracht om een zorggebouw te ontwerpen, dat niet als ziekenhuis aanvoelt.” Thomas licht toe: “Zo moest het gebouw optimisme uitstralen en de omgeving kindvriendelijk ogen. Dat zie je goed terug in het gevelbeeld. De witte gevel doet kinderen denken aan witte jassen die zorgprofessionals dragen; de gekleurde, verticale banden verwijzen juist naar het wetenschappelijk onderzoek dat hier (ook) plaatsvindt. Het trekt de aandacht. En het aanzicht verandert bovendien continu.”

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op