Om dit jubileum te vieren, reflecteert het LIAG-team dit jaar op enkele van de meest bijzondere projecten. SportQube in Nijmegen is daar zonder twijfel één van. Voor projectleider Jeroen Kaan was de keuze snel gemaakt: “Dit is een state-of-the-art accommodatie voor topsport (zoals turnen en judo) en breedtesport (inclusief rugby). Daarnaast biedt het gebouw onderdak aan functies, zoals een medisch centrum en horeca. Als projectleider ken ik dit gebouw op mijn duimpje, maar als bezoeker ook. Mijn dochter traint op hoog niveau en is hier regelmatig geweest voor een trainingskamp met haar turnvereniging uit Den Haag.”
Jeroen vertelt: “Het ontwerp van SportQube blijft voor mij telkens weer een fascinerende ervaring. Boven de transparante plint ‘zweven’ gouden kubussen die het hoogst haalbare voor sporters weerspiegelen: de weg naar de hoogste trede op het podium, het goud. De gouden kleur waarin het gebouw als het ware is verpakt, is dan ook allesbehalve toevallig.” Wat ook opvalt, is het transparante karakter van de sportaccommodatie. “Van buiten kunnen voorbijgangers de sporters in actie zien. Vanbinnen, vanuit het centrale hart van het gebouw, is in één oogopslag het volledige sportaanbod zichtbaar. Het is alsof de sport en de sporter hier echt in de etalage staan.”
Maar het ontwerp is niet het enige dat Jeroen enthousiast maakt. “In de architectuur gingen we voor goud, maar dat gold ook voor het proces,” vertelt hij. “De samenwerking met Wim Zegers van turnvereniging De Hazenkamp en aannemersbedrijf Mertens waren voor mij absoluut hoogtepunten. Elke uitdaging hebben we met glans doorstaan. Of het nu ging om de uitvoering van het ontwerp (met gestapelde zalen en in elkaar geschoven bouwdelen), of de specifieke eisen voor een turnhal (zoals de blokkenkuil voor veilige landingen) of de toevoeging van een extra lokaal tijdens de bouw. Met SportQube hebben we echt een nieuwe standaard gezet.”