Ter gelegenheid van dit jubileum reflecteert het LIAG-team dit jaar op enkele markante projecten uit het verleden. Een project dat voor Harmen Landman nog altijd bijzonder is, is de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). "We hebben hier zowel het diepste als het hoogste punt gevierd,” zegt Harmen. “Zo hebben we bijvoorbeeld om de start van de bouw te markeren een tijdscapsule geplaatst. Leuk voor de toekomstige generatie archeologen. Tenminste, als ze die vinden: De capsule ligt namelijk onder de parkeerkelder van vier verdiepingen." Het gebouw heeft in de loop der jaren veel prijzen gewonnen. Naast verschillende awards op het gebied van duurzaamheid, werd de faculteit in 2014 ook uitgeroepen tot het meest leefbare gebouw van Nederland.
"LIAG maakte destijds het masterplan voor de HAN-campus in Nijmegen. Binnen dat masterplan vormde de Faculteit Educatie de sluitsteen en het gezicht van de campus. De locatie, een langwerpige kavel, bepaalde de bijzondere verschijningsvorm," licht Harmen toe. "Het gebouw bestaat uit twee vleugels die naast elkaar liggen. Bij de ene vleugel liggen de hoger gelegen bouwlagen terug ten opzichte van de onderliggende, terwijl bij de andere vleugel de hoger gelegen bouwlagen juist uitsteken ten opzichte van de onderliggende. Het resultaat is zowel spectaculair als functioneel te noemen. Zo is de terugliggende vleugel beplant om de studenten een aantrekkelijk (studie)landschap te bieden. En zorgt de uitkragende vleugel ervoor dat het plein voor het gebouw in de zomer een aangename verblijfsplek is."
Naast het opvallende ontwerp, herinnert Harmen zich vooral de technische uitdagingen bij deze opgave. "De knik in de kavel halverwege is namelijk doorgetrokken in de plattegrond. De bouwlagen zijn onder een specifieke hoek ten opzichte van elkaar geplaatst, waarbij de bovenliggende uitkraagt ten opzichte van de onderliggende. Dit zorgde voor veel hoofdbrekens, zowel bouwkundig als constructief. Want hoe los je dat op? Uiteindelijk is het me gelukt de puzzel te leggen, namelijk door het stramien per verdieping ook te draaien. Hoewel dat wel betekende dat de kolommen en wanden scheef zouden komen te staan. De constructeur vond deze oplossing wel interessant, maar voor de installateurs was het vooral verwarrend. Tijdens de bouw kreeg ik een telefoontje: Moeten we het stramien van de vloer of dat van het plafond aanhouden voor het uitzetten van de leidingen? Het is uiteindelijk goed gekomen!"