Nieuws

High-tech Headquarter tower Shenzhen

vrijdag 15 mrt. 2019

LIAG bestaat 100 jaar! 100 jaar ontwerpen en adviseren betekent voor ons het realiseren van gebouwen waar mensen zich thuis voelen en die uitnodigen tot ontmoeting. Gezonde gebouwen, die mensen activeren. Wij zijn architecten van het geluk. We hebben in onze 100 jaar misschien wel 1000 projecten gerealiseerd! Ook hebben we aan projecten gewerkt die nooit gebouwd zijn: prijsvragen, architectenselecties, projecten die door financiële crisissen afgeblazen zijn, enzovoort. We zijn daarom in ons archief gedoken. Op zoek naar de niet-uitgevoerde projecten die het verdienen om weer even in de schijnwerpers gezet te worden. Elke maand lichten we een project toe. Omdat deze bijzonder is in haar verhaal of uitgesproken is in haar ambitie.

Deze maand onze inzending voor de besloten prijsvraag van de High-Tech Headquarter Tower in Shenzhen uit 2011. LIAG werkt graag aan het ontwikkelen van duurzame innovaties. De betonnen gevel van de Faculteit Educatie in Nijmegen en de circulaire modulaire gevel van Hogeschool Windesheim zijn voorbeelden van slim toegepaste geveltechnieken. Ook voor de inzending van deze prijsvraag hebben we hierin de uitdaging gezocht.

De locatie van ‘the headquarter tower’ maakt deel uit van een nieuw kantorenterrein met in het noorden gelegen een nieuwe techcampus, in het oosten hoogbouw-appartementen en in het zuiden een park. LIAG ontwierp voor de prijsvraag een energie-efficiënt gebouw, in de oriëntatie rekening houdend met het subtropisch zeeklimaat van Shenzhen. Een slimme, innovatieve geoptimaliseerde gebouwschil is het resultaat.

Shenzhen, één van de snelst groeiende steden ter wereld met meer dan 11 miljoen inwoners, is gelegen in het zuiden van China net over de grens van Hong Kong aan de monding van de Pearl River Delta. Voor 1970 was Shenzhen slechts een klein dorpje. Echter door het beleid van ‘re-form and opening’ hebben Chinese en buitenlandse ondernemers en financierders flink geïnvesteerd. High-tech en productie zijn de pijlerindustrieën van Shenzhen. China’s en ’s werelds meest succesvolle high-tech bedrijven hebben daarom hun thuisbasis daar gezocht. Het Nanshan District, waar de ‘high-tech headquarter tower’ gebouwd wordt, is het hart van de Shenzhen high-tech industrie.

Voor de gevel ontwierpen we een ‘tube-in-tube’ systeem. De binnengevel bestaat uit een vliesgevel van glas waardoor de kantoren kunnen profiteren van maximaal daglicht. De buitengevel is opgebouwd uit een frame van betonnen balken met een bamboepatroon. De structuur verschilt in dichtheid en diepte afhankelijk van de oriëntatie van de zon. De betonnen buitengevel heeft in de constructie een installatiesysteem van waterbuizen, die werken met een thermische opslag van watervoerende lagen die warmte en koude uit het gebouw houdt en in de grond opslaat.
Bovendien zal aan de betonnen gevel het mineraal olivijn worden toegevoegd. Olivijn heeft de eigenschap om CO2 te absorberen. Daarom draagt de gevel, afgezien van een passieve zonwering, bij tot een betere omgeving. In de betonnen balken worden groene LED-lampen geplaatst, zodat de toren 's nachts een bamboe-groen uiterlijk heeft én een baken en oriëntatiepunt vormt.

De hoogte van de toren is 219 meter en bestaat uit 50 verdiepingen. Uiteindelijk is LIAG op de 7e plaats geëindigd. Onbekend is of het winnende ontwerp ooit gebouwd is.

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op