Nieuws

"De mens wil zich met de natuur omringen"

donderdag 25 apr. 2024

In de Van Nelle Fabriek in Rotterdam vond afgelopen week de eerste "Duurzaam Gebouwd op Locatie" plaats. De keuze van deze locatie paste perfect bij het thema van deze editie, namelijk gezonde gebouwen. De oprichter van deze fabriek hechtte destijds belang aan het welzijn van zijn arbeiders. Ook LIAG zet het welbevinden van de eindgebruiker op de eerste plaats in al de ontwerpen. Thomas Bögl gaf tijdens dit event een presentatie over hoe een gebouwontwerp het gedrag en de ervaring van de gebruiker positief kan beïnvloeden.

Het geheim van een goede match
Het maken van een duurzaam gebouw of een gezonde omgeving is niet per se moeilijk. Wat wel? Het ontwerpen van een gebouw waar de gebruiker echt centraal staat. Of beter gezegd, het ontwerpen van een omgeving die het gedrag of de beleving van de gebruiker op een positieve manier weet te beïnvloeden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een patiënt sneller geneest, een medewerker beter functioneert én een student beter presteert? “We zijn er eigenlijk voor gemaakt om ons met de natuur te omringen,” aldus Thomas.

Aansprekende voorbeelden uit de eigen praktijk passeerden tijdens de presentatie de revue. Zoals de herontwikkeling van Tapijnkazerne in Maastricht tot het meest gezonde onderwijsgebouw van Europa voor Maastricht University, en dat bekroond is met het WELL-certificaat. Of Aurora voor Wageningen University & Research, dat een zeer intuïtief gebouw is. En het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, dat een healing environment in optima forma is. Het advies van Thomas is dan ook: “Breng natuurlijke elementen dicht bij de mens. Niet alleen met het interieur, maar ook door zicht naar buiten."

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op