Nieuws

Bijzondere vermelding van De Gouden Piramide voor IKC De Leister Igge

donderdag 8 apr. 2021

De Gemeente Smallingerland heeft een bijzondere prestatie geleverd. Als voorloper in een nieuwe bouwcultuur én als volhardend opdrachtgever. In Opeinde staat daardoor de eerste gasloze Nul op de Meter renovatie van een basisschool: IKC De Leister Igge. In de zomervakantie van 2018 renoveerden wij deze school als partner in het consortium Grenovation met Meerbouw en DAIV. In 2019 wonnen wij al De Gouden Kikker (Duurzaam Bouwen Award) voor dit project.

Door anders te financieren en goed samen te werken kunnen oude scholen succesvol worden gerenoveerd. Dat heeft IKC De Leister Igge nu wel bewezen. In een traditionele setting zou er alleen budget zijn geweest voor achterstallig onderhoud. Nu staat er een compleet gerenoveerde Nul-op-de-Meter-school, die klaar is voor de toekomst.

Innovatief concept

IKC De Leister Igge in Opeinde (gemeente Smallingerland) is de eerste ‘School vol Energie’ renovatie. De verbouwing vond in zes weken tijd plaats, met als resultaat de realisatie van een frisse én energieneutrale, aardgasvrije en Nul-op-de-Meter kindcentrum. Consortium Grenovation, bestaande uit Meerbouw Rotterdam, LIAG en DAIV Groep, tekenden voor het ontwerp en de uitvoering en het onderhoud voor de komende 20 jaar.

De jury van De Goude Piramide oordeelde:

In de onderwijswereld vraagt het creativiteit om tot aansprekende resultaten in de sfeer van het vastgoed te komen. De opdrachtgevers van De Leister Igge (de gemeente en het schoolbestuur) raakten alle aspecten van de opgave rond scholenrenovatie: onderwijsvorm, binnenklimaat, duurzaamheid, aanpak. Vooral de financieringsvorm is vernieuwend en voorbeeldstellend. De jury waardeert de manier waarop de opdrachtgevers hun handelingsruimte wisten te vergroten door andere partijen in stelling te brengen: de deelnemers van het consortium en de betrokkenen bij de pilot ‘Scholen vol Energie’. De architectuur oogt van buitenaf bescheiden. Dat verhult de grote installatietechnische stappen die zijn gezet.

De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap die sinds 2003 wordt uitgereikt. Voorzitter van de jury is Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Lees hier de publicatie van De Gouden Piramide over De Leister Igge.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op