Nieuws

Documentaire: 100 jaar LIAG. Meer dan 1000 gebouwen.

dinsdag 1 okt. 2019

Een schatkamer aan ervaring en van kennis: 100 jaar LIAG. Meer dan 1000 gebouwen. Een mijlpaal dus! Wij grepen dit bijzondere moment aan om een documentaire te laten maken. Met in de hoofdrol? Vier bouwwerken uit ons verleden: het hoofdkantoor van KLM (Den Haag), het hoofdkantoor van Philips Benelux (Eindhoven), Niekée (Roermond) en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie (Utrecht). En Arie Aalbers, Thomas Bögl en Erik Schotte die vooruit kijken naar de toekomst.

Iedereen weet waar die voor het eerst heeft gezoend. Dat was zo spannend. Je was bezig met de andere persoon, en tegelijkertijd ook met de plek. De gebouwde omgeving heeft bewust en onbewust dus een enorme invloed. Dat betekent dat wij als architecten de gebruiker kunnen ondersteunen door een goede ruimte te maken.
Thomas Bögl

We hebben vele gebouwen gemaakt, waar de mensen zich gelukkig voelen en die meerdere generaties meegaan. Onze kracht? De bouwadviseurs kijken mee met de architecten tijdens het ontwerpproces. Wat we bedenken, maken we waar. Iedere keer weer, naar volle tevredenheid van de opdrachtgever en de gebruikers.

Het gebouw heeft grote invloed op het welbevinden van de mens. Je moet je er thuis voelen. Je moet er prettig in kunnen wonen, werken of leren. We streven ernaar dat de eerste generatie gebruikers gelukkig is met het bouwwerk, zodat het vervolgens op goede wijze doorgegeven kan worden aan de volgende generatie.
Erik Schotte

Hoe biedt onze architectuur meerwaarde? Het ontwerp stelt de gebruiker centraal. We maken een omgeving die prettig aanvoelt en die hen optimaal ondersteunt. Een aspect, die we (gelukkig) steeds beter kunnen onderbouwen door het wetenschappelijk onderzoek dat op dit gebied plaatsvindt.

We willen hele mooie en duurzame gebouwen blijven maken. Gebouwen, die over honderd jaar nog steeds waardevol zijn om te blijven behouden. Nieuwe monumenten dus.
Arie Aalbers

In de toekomst willen we nieuwe monumenten blijven maken. De kennis en de ervaring die we hebben opgedaan, die nemen we mee. Niet alleen voor het welbevinden van de mens in de ruimte, maar ook voor duurzaamheid. We willen bijvoorbeeld grote stappen blijven maken in de circulariteit. Dat zien wij als onze verplichting aan de maatschappij.

Deze documentaire is gemaakt door Merel Pit en Riske de Vries.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op