agenda

Expositie

Classroom: Architecture of Adolescence

Thursday Oct 13, 2022 | 13/10/2022 - 12/02/2023

Classroom, Architecture of Adolescence: Dat is de naam van de reizende expositie die de komende periode drie Europese centra voor kunst en architectuur aandoet. De expositie geeft een inkijkje in het ontwerp van een schoolgebouw. Door de ogen van een leerling. Welke behoeften hebben deze jongeren? Hoe voorziet de onderwijsomgeving daarin?

“We moeten verwonderingspaleizen bouwen”
Niekée in Roermond is een van de projecten die in de spotlights staat van deze expositie. Het is een heus schoolvoorbeeld. Het schoolgebouw sluit immers aan bij de belevingswereld van de leerlingen. “Het is een verwonderingspaleis”, aldus schoolleider en onderwijskunstenaar Sjef Drummen. “En daar zouden we er meer van moeten bouwen.”

Bovenstaand voorbeeld ligt in lijn met het door curator en architect Joaquim Moreno gestelde doel: Het herstel van de relatie tussen de leerling en het schoolgebouw. Helemaal nu jongeren gewend zijn geraakt aan het digitaal werken (thuis). Wat vragen of verlangen zij – na terugkeer – van de fysieke onderwijsomgeving? De projecten inspireren om de kloof die is ontstaan te dichten.

De expositie vindt eerst plaats in het rêve centre d’architecture in Bordeaux; van 13 oktober tot en met 12 februari. Later volgen Garagem Sul in Lissabon (oktober 2022 en februari 2023) en Z33 huis voor actuele kunst, design en architectuur in Hasselt (oktober 2023 tot februari 2024). Wil je meer weten? Bezoek dan de website van dit Franse architectuurcentrum.

Related cases

Curious about an architecture story that will make you happy?

get in touch