agenda

Inspiratiedag Renovatie

Van (leegstaand) monument tot nieuwe stadsparel

Mit: Thomas Bögl

Dienstag 20. Jun 2023 | 09.00 - 17.00

Na het faillissement van V&D en het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland zijn veel warenhuizen leeg komen te staan. Het is niet makkelijk om hier nieuw leven in te blazen. Wat hebben deze gebouwen gemeen? Veel vloeroppervlak en weinig daglichttoetreding. En de ligging ervan, middenin de binnenstad. Juist deze aspecten maken de transformatie van het V&D-erfgoed een grote uitdaging.

Transformatie is maatwerk. Dat geldt ook voor de Haagse vestiging. Hier hebben CBRE (die nu de eigenaar is van het pand), de Gemeente Den Haag en Leiden Universiteit de handen ineen geslagen: Het doel is om van dit voormalige warenhuis een bruisend universitair centrum te maken. Deze ontwikkeling brengt volop reuring in de winkelstraat en maakt de aanwezigheid van Leiden Universiteit in de stad zichtbaar en merkbaar. LIAG architecten en bouwadviseurs werkt dit plan uit.

In de presentatie Van (leegstaand) monument tot nieuwe stadsparel lichten Thomas Bögl (LIAG architecten en bouwadviseurs) en Dennis Glazemaker (CBRE) deze opgave toe. Welke thema’s komen daarbij aan bod? Ze gaan in op de nog ongebruikelijke, toch zeer goed passende functie voor dit leegstaande warenhuis. En lichten thema’s als het benutten van het aanwezige ruimtelijke potentieel, de omgang met een rijksmonument, de verduurzaming van zo’n pand en de impact van deze opgave voor de huidige gebruikers toe.

Neugierig auf eine Geschichte über Architektur, die Sie glücklich machen wird?

Kontaktieren Sie uns