oog voor het welzijn en de gezondheid van de werknemers

KLM Hoofdkantoor (documentaire)

Dit markante gebouw is in 1937 ontworpen door Dirk Roosenburg, de grondlegger van het bureau. In deze video bekijken we het voormalige hoofdkantoor van de KLM door de ogen van Ineke van der Veer en Bart Dura.

Jaar:
1937

Ineke woonde samen met haar vader, moeder en zus 15 jaar in het penthouse; een van de dienstwoningen in het complex. Ze voelt zich ‘bevoorrecht dat ze hier mocht opgroeien’. Bart is de nieuwe eigenaar van het gebouw dat hij momenteel transformeert tot een ‘ministadje’.

Aan het kruispunt van de Plesmanweg met de Badhuisweg staat het voormalige kantoorgebouw van KLM. Het zorgvuldig gedetailleerde gebouw, bestaande uit vier vleugels, is in twee fases tot stand is gekomen. Het eerste bouwdeel is tussen 1938 en 1940 gebouwd naar ontwerp van architect Dirk Roosenburg. Dit eerste bouwdeel bestaat uit een hoog opgetrokken vleugel en een halfronde recreatiezaal. Daarna lag de bouw vanwege de oorlog enkele jaren stil. De voltooiing van het ontwerp met drie vleugels volgde tussen 1946-1949 naar ontwerp van Dirk Roosenburg, P. Verhave en J.G.E. Luyt. Van de entreepartij, bestaande uit een serie vogelfiguren die verwijzen naar de vliegmaatschappij is Teun Roosenburg de ontwerper.

Een aantal noviteiten kenmerken het gebouw. De eetzaal op de vijfde verdieping heeft een wandschildering naar ontwerp uit 1959 van kunstenaar Eppo Doeve, Heel bijzonder in die tijd was de vloerverwarming in de kantine én het lopend buffet. Roosenburg had oog voor het welzijn en de gezondheid van de werknemers, wat je terugziet in de multifunctionele recreatiezaal met eigen ingang en terras. Momenteel wordt het gebouw klaar gemaakt voor een volgende stap in de toekomst en wordt het verbouwd naar een luxueus appartementencomplex.

Neugierig auf eine Geschichte über Architektur, die Sie glücklich machen wird?

Kontaktieren Sie uns