LIAG is een full circle architectenbureau. Dat betekent dat we alle diensten en expertises in huis hebben voor de volledige levensloop van een gebouw. Door zo vroeg en lang mogelijk bij een project betrokken te zijn, kunnen we het meeste voor onze klanten betekenen.

CIRCULAIR BOUWEN

Circulair bouwen betekent kringloopbouwen. Hierbij gebruiken we zoveel mogelijk gezonde materialen uit gerecyclede grondstoffen. Materialen die ook na de levensduur van het gebouw opnieuw gebruikt kunnen worden. Het doel spreekt voor zich: we moeten steeds zuiniger zijn op onze aarde en haar grondstoffen. Maar voor LIAG betekent circulair bouwen ook dat we waarde behouden.

Circulair bouwen begint met duurzaam ontwerpen. En dat gaat verder dan herbruikbare en demontabele systemen. Want als we een gebouw met herbruikbare materialen binnen afzienbare tijd weer moeten afbreken, betekent dat extra inspanning en logistiek. Al deze mankracht en transport zorgt voor CO2-uitstoot en zo voor een grotere ecologische voetafdruk.

Duurzaam voor lange termijn

Circulair bouwen betekent voor LIAG dus ook: bouwen voor de lange termijn. Een duurzaam gebouw kan zich aanpassen aan veranderende wensen, met een vrij indeelbaar casco en modulaire bouwsystemen. Met recyclebare materialen die een lange levensduur en lage onderhouds- en vervangingskosten hebben. En dankzij een tijdloze uitstraling bijdragen aan het geluk van de gebruikers.

Geluk van gebruikers centraal

Duurzaam bouwen stelt het geluk van de gebruikers op lange termijn centraal. Daarvoor zijn akoestiek, goede verlichting, ventilatie en comfort belangrijk. Maar ook uitzicht en een makkelijke oriëntatie in en om het gebouw maken gebruikers gelukkiger en productiever. Zo blijven gebouwen in de toekomst waardevol.

LIAG is verantwoordelijk voor de eerste cradle2cradle school in Nederland, Lyceum Schravenlant in Schiedam, en het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland, Faculteit Educatie in Nijmegen. Directeur en architect Thomas Bögl maakt onderdeel uit van het transitieteam Circulaire Bouweconomie. Dit team heeft een strategie ontwikkeld om in 2050 tot een volledig circulaire bouweconomie te komen. Thomas staat op de 12e plek van de ABN-AMRO Duurzame Top 50.

Bouwadvies

Bouwadvies is onmisbaar in het ontwikkelingstraject en levert verrassende besparingen op. LIAG beschikt over eigen bouwadviseurs, die als kostendeskundigen onaangename verrassingen voorkomen. Zij zorgen voor een veilige en goede ‘maakbaarheid’ van creatieve ontwerpen.

De bouwadviseurs van LIAG hebben rijke ervaring in alle aspecten van de uitvoering. We betrekken hun kennis van aanbestedingsvormen en mogelijkheden van de markt zo vroeg mogelijk bij de ontwikkeling van een project. De voordelen zijn heel concreet: kostenbewuste en onderhoudsarme gebouwen door creatief én pragmatisch meedenken.

Aannemers, installatiebedrijven en elektrotechnische bedrijven zijn voor onze bouwadviseurs belangrijke partners in het ontwerpproces. Dankzij jarenlange relaties kennen we elkaar door en door, wat snelheid en efficiency voor de opdrachtgever enorm ten goede komt. Ook over meerjarige onderhoudscontracten kunnen we bijvoorbeeld al vroeg in het proces gunstige afspraken maken.

Building
Information
Modelling

Building Information Modelling betekent het koppelen van informatie aan het driedimensionaal uitgewerkte model van een gebouw. Deze technologie geeft gebruikers en opdrachtgevers een unieke, realistische mogelijkheid om een gebouw te ervaren, nog voor het gebouwd wordt. LIAG is in Nederland toonaangevend op het gebied van BIM.

Met Building Information Modelling kunnen we keuzes laten zien, opties voorleggen en tijdig aanpassingen doorvoeren. BIM helpt op deze manier bij kostenefficiency en bij het scheppen van de juiste verwachtingen. Dankzij onze Open BIM-methodiek kunnen betrokken partijen vanuit hun eigen software aan een project werken.

LIAG heeft meer dan 20 jaar ervaring met het werken in 3D. Regelmatig worden we als thought leader gevraagd om onze ervaring en expertise over BIM te delen. Projecten als het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, het Lyceum Schravenlant in Schiedam en het I/O-gebouw in Nijmegen laten zien hoe ver je met BIM kunt gaan.

Inmiddels hebben we vanuit BIM de stap gemaakt naar parametrisch ontwerpen. Waar we met BIM informatie aan een model koppelen, kunnen we met parametrisch ontwerpen de informatie het model laten vormen. Voor opdrachtgevers een compleet nieuwe, spannende manier om tot de optimale oplossing te komen.

We bieden naast onze drie expertises de volgende diensten:

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op