Om dit bijzondere jubileum te vieren, reflecteert het LIAG-team het komende jaar op verschillende projecten uit het heden en het verleden. Andres Dani, BIM-modelleur, bijt de spits af en zet het sportcomplex in München (Ebereschenstraße 15) in de spotlights. “Het was niet alleen het eerste project waar ik aan werkte, het was ook een primeur voor LIAG – het eerste project voor het bureau in Duitsland,” vertelt hij enthousiast. “Inmiddels staat het gebouw er. Het is functioneel én duurzaam, en het geeft bovendien de wijk een positieve impuls.”
Als hij terugkijkt, blijft Andres trots op zowel het ontwerp als de technische uitvoering van dit sportcomplex. “We hebben hier slimme keuzes gemaakt, vooral op het gebied van duurzaamheid,” legt hij uit. “Door een duidelijke scheiding aan te brengen tussen verwarmde en niet-verwarmde ruimtes, konden we de energievraag aanzienlijk beperken. De monolithische constructie maakte het gebruik van isolatiemateriaal overbodig, en de gevelbekleding van hout – een biobased materiaal – zorgt ervoor dat het gebouw opvalt in de wijk. Daarnaast verhoogt het groene dak de lokale biodiversiteit.”
Nu het project enkele jaren in gebruik is, blikt Andres terug op het resultaat. “Het sportcomplex moet zich door de jaren heen blijven bewijzen. Maar met zijn tijdloze uitstraling en uitnodigende karakter is het een plek geworden waar mensen graag samenkomen en sporten.” Op het gebied van duurzaamheid beseft hij dat de ontwikkelingen sinds de oplevering niet stil hebben gestaan. “Waar onze ontwerpkeuzes toen vooruitstrevend waren, zijn ze nu vaak de norm. Tegenwoordig is er een breder aanbod aan biobased materialen en meer mogelijkheden om energieneutrale gebouwen te realiseren. Dat opent voor ons weer nieuwe deuren.”