technisch vernuft

Sociale Verzekeringsbank (Apollo House)

Op de hoek van de Apollolaan en de Stadionweg in Amsterdam is vóór de oorlog dit markante gebouw door Roosenburg ont¬worpen als hoofdkantoor voor de Sociale Verzekeringsbank. Het bestaat uit een hoogbouw van 7 verdiepingen welke in de diagonaal van de twee genoemde wegen staat en daaromheen een ronde laagbouw waarin toen het kaartarchief gehuisvest werd. Het Apollo House was het eerste hoogbouwproject in Nederland met een draagstructuur van staal.

Jaar:
1939

Locatie:
Amsterdam

Status:
rijksmonument

De bouwkosten bedroegen in 1939 1 miljoen gulden. Het gebouw werd op 20 november 1939 geopend door de Nederlandse minister van sociale zaken, Jan van den Tempel, die onze oprichter Dirk Roosenburg bevorderde tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het destijds technisch zeer vernuftige pand kenmerkt zich door heldere structuren, hoge ruimtes en veel daglicht.

Dertig jaar later, eind jaren ‘60 is het door LIAG gerenoveerd. Toen zijn o.a. de geglazuurde bakstenen (die afschilferden) van de gevel vervangen door Travertin platen. Omdat het ronde kaartarchief niet meer nodig was, is het verbouwd tot twee kantoorlagen. De kosten van die renovatie bedroegen 10 miljoen gulden. 

In 1990 is de Sociale Verzekeringsbank verhuisd naar een nieuwbouwkantoor en is het gebouw geveild. Wij hebben toen aan de hand van een studievoorstel laten zien waarvoor het gebouw geschikt was. Met de gemeente werd overlegd dat een parkeergarage noodzakelijk was. Deze moest onder de ronde laagbouw komen. Inmiddels was het gebouw een jong (rijks)monument geworden.De nieuwe eigenaar heeft het door ons laten renoveren met toevoeging van de ondergrondse parkeergarage. Daarvoor moest echter de ringgebouw totaal worden afgebroken en weer (als monument) worden opgebouwd. De bouwkosten hiervan waren ruim 18 miljoen euro.

Huidige gebruikers zijn het internationale advocatenkantoor Allen & Overy en CBS Studios International.Fokkema&Partners architecten heeft hiervoor in 2012 het Rijksmonument opnieuw gerenoveerd.

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag