Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: Bestuur Prinses Máxima Centrum
Functie: Kinderkankerziekenhuis met specialistische functies: zorg, behandeling, wetenschappelijk onderzoek en onderwijsfaciliteiten

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is een initiatief van ouders van patiënten en professionals in de kinderoncologie in Nederland om alle topexpertise op zorg- en onderzoeksgebied samen te bundelen in één nationaal kinderoncologisch centrum. Het is de combinatie van zorg en research waardoor op een geheel vernieuwende manier afstemming tussen onderzoekers en zorgverleners ontstaat om de best mogelijke resultaten voor kinderen met kanker te behalen.

Het Prinses Máxima Centrum is zo ontworpen dat het bijdraagt aan de best mogelijke integrale zorg voor kinderen met kanker. Kinderen zijn in ontwikkeling naar volwassenheid en die ontwikkeling gaat door, ook als een kind ziek is. Het gebouw speelt daar op in: het staat in dienst van de ontwikkeling van het kind en de behoeften van het gezin.

In het ontwerp van het Prinses Máxima Centrum staat de beleving van het kind centraal. Elke leeftijdscategorie krijgt een eigen plek waardoor de sociaal-emotionele ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt. Daarnaast staan de relatie tussen binnen en buiten, de ontvangsthal, en de aansluiting van het gebouw bij de omgeving, de schaal en de plaatsing van de hoogteaccent centraal. De hoofdroute door het gebouw is tevens ontmoetingsruimte en creëert een natuurlijk verloop tussen binnen – buiten en kinderen - onderzoekwerelden.

Het Prinses Máxima Centrum wordt gebouwd op het Utrechts Science Park; een ideale plek bij zowel een universitair kinderziekenhuis (Wilhelmina kinderziekenhuis) als een kankercentrum voor volwassenen (UMC Utrecht Cancer Center). De bouw loopt precies op schema. Zoals het er nu naar uitziet zal het gebouw eind 2017 worden opgeleverd om ongeveer een half jaar later te worden geopend.

“Tijdens het ontwerpproces heeft LIAG een arts en psychologe betrokken om voor ons uit te vinden welke maatregelen daadwerkelijk nut hebben. In de designwereld noemen we deze aanpak ‘evidence based design’. Dus een ‘healing environment’ maken dat gestaafd is op wetenschappelijk onderzoek.”