M House

Locatie: Nederland
Opdrachtgever: Particulier
Functie: Woonhuis

Deze moderne en duurzame villa met oog voor detail kijkt uit over het kanaal. Het ontwerp heeft een eenduidige omkadering (in western red cedar) van alle functies waar keuken en zwembad als erkers uitsteken. In de ruimte onder het huis is een carport gemaakt waarmee het voorrijden eenvoudig wordt.

In de sokkel zijn bergingen en slaapkamers opgenomen. De energievoorziening is geregeld met een WKO installatie en er liggen 78-pv-cellen op het dak. De panelen liggen onder een hoek van 10 graden op het dak, zodat deze niet zichtbaar zijn vanaf de straat. 

Het hoofdvolume zweeft over het helmgras en boven de tuin aan de achterzijde. De gevel springt in voor de ontbijtpatio met zicht op het kanaal waar veel schepen langskomen. Het terras aan de achterzijde sluit aan bij de woonkamer waarvan de gevel geheel opengeschoven kan worden.

De drie grote kasten fungeren als room-dividers. Deze zwevende elementen hangen aan het plafond en zijn eenvoudig te verschuiven waardoor een compleet andere beleving van de ruimte ontstaat. De keuken kan afgesloten worden van de woonkamer, maar kan ook als open keuken gebruikt worden. Het werkgedeelte kan als een afgesloten kantoorruimte voor bezoekers afgescheiden worden van het woongedeelte.

• Inrichting i.s.m. Arnie van Dun interieurarchitectuur
• Ontwerp verlichting: FLOS lighting
• Fotografie: Ben Aarts, Germano Borrelli