Appartementen op IJburg College

Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: HEVO BV, 's-Hertogenbosch
Functie: VO-onderwijs, sporthal en appartementen

IJburg, nieuwe stad op een nieuw eiland, nieuw begin. Voor het IJburg College de kans om in de nieuwe huisvesting het onderwijs optimaal vorm te geven met als missie ‘leerlingen zoveel mogelijk laten leren over zichzelf en de wereld om hen heen’.

IJburg, nieuwe stad op een nieuw eiland, nieuw begin. Voor het IJburg College de kans om in de nieuwe huisvesting het onderwijs optimaal vorm te geven met als missie ‘leerlingen zoveel mogelijk laten leren over zichzelf en de wereld om hen heen’. De school ziet zichzelf als leergemeenschap, met een belangrijke link naar de directe omgeving. Het IJburg College is het maatschappelijke centrum voor de IJburg-samenleving, een brede schoolgemeenschap voor voortgezet onderwijs met een intersectoraal programma voor het VMBO en een brede profilering van HAVO en VWO, waarin versterkte taal-, kunst-, cultuur- en sportonderwijs een stevige plek hebben. Het gebouw biedt ook ruimte aan een Grand Café, theater, sporthal voor de wijk en heeft parkeerfaciliteiten in de half verdiepte kelder. Omdat ‘leren in de werkelijkheid’ centraal staat, is er een intensieve samenwerking met de omgeving. Om de kleinschaligheid te waarborgen is het gebouw opgedeeld in 6 deelscholen van ieder maximaal 200 leerlingen. 

Het is een autonoom, herkenbaar en compact gebouw geworden op een compacte kavel. Het gebouw is het enige pand op IJburg met een metalen gevel en valt op tussen de voornamelijk in bruine baksteen opgetrokken woongebouwen. De appartementen hebben als enige op IJburg balkons die buiten de gevel steken. Deze zijn al vanaf het begin van de IJburglaan te zien en vormen zo een goed herkenningspunt. De metalen gevel is zwartbruin metallic gecoat. De gevouwen facetten in de gevel zorgen voor een constant wisselend spel met het buitenlicht. Soms is het gebouw matzwart, dan weer zilvergrijs.

Het interieur: neutraal, licht en open
Aan de centrale hal liggen de gemeenschappelijke ruimtes voor de leerlingen en de buurt (aula, restaurant). De deelscholen zijn bereikbaar via een brede, open trap die veel licht krijgt door het glazen dak. Doordat alles open en licht is, is de sociale veiligheid groot. Alles wat in de school gebeurt is zichtbaar: men ziet waar de leerlingen mee bezig zijn.