Duurzaam energie opwekkend kunstdepot

Locatie: Amersfoort
Opdrachtgever: Rijksmuseum Amsterdam
Functie: Depotgebouw

LIAG heeft tijdens een architectenselectie een ontwerpstudie gepresenteerd voor een nieuw depotgebouw voor zowel de opslag als het beheer en behoud van de collecties behorend tot het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed.

Het gebouw moest een aantal tegenstrijdige aspecten vervullen, zoals de veiligheid van de kunstvoorwerpen die niet in aanraking mogen komen met daglicht, maar ook de wens voor een open gebouw. Een ander verzoek was om zo min mogelijk energie te verbruiken maar tegelijkertijd zijn er strikte eisen gesteld aan het binnenklimaat met een zeer nauwe bandbreedte in de geconditioneerde ruimten. 

LIAG stelde in haar ontwerpstudie een eenvoudige, maar verfijnde volume voor waarin alle faciliteiten zijn gehuisvest. Het belangrijkste kenmerk van het gebouw is een duidelijk en opvallende entree die is uitgevoerd als een gouden metaal beklede boogvorm. Aan deze zijde opent het gebouw zich in de richting van het naastgelegen station. Op deze manier is het gebouw open en uitnodigend, zonder het weggeven van de interne organisatie.

Voor het gebouw is een innovatief gevelsysteem ontwikkeld met als resultaat een energie opwekkend gebouw dat in totaal circa 1,3 kWh kan leveren. De gevel bestaat uit metalen cassettes. Door dit eenvoudige basiselement op verschillende manieren te oriënteren en met verschillende functies te voorzien ontstaat een levendig gevelbeeld. Door de reflectie van de lichtinval verandert de uitstraling van het gebouw continu in de loop van de dag en de seizoenen. De verschillende toepassingen kunnen naast duurzame energieopwekking ook zorgen voor lichttoetreding en ventilatie. 

LIAG architecten feliciteert cepezed met hun winnend ontwerp en het verwerven van deze prachtige opdracht van het Rijksmuseum Amsterdam.