Onderwijsgebouw Hogeschool Bochum

Locatie: Bochum, Duitsland
Opdrachtgever: Fachhochschule Bochum
Functie: Onderwijs en kantoren

De in 2011 gerestaureerde Blue Box is een voormalig tijdelijk cafetaria uit de jaren zestig en levert de ruimtelijke envelop voor de afdeling Architectuur van de Universiteit van Bochum. Op de bestaande parkeerplaats naast de Blue Box komt het nieuwe onderwijsgebouw van de faculteiten Bouwkunde en Civiele Techniek. In een besloten prijsvraag werden in totaal 24 ontwerpen ingediend voor dit nieuwe onderwijsgebouw.

In ons ontwerpvoorstel wordt de uiterlijke verschijningsvorm van de nieuwbouw bepaald onder invloed van omgevingsfactoren zoals omliggende bebouwing, geluid, zoninstraling en verkeersroutes. De nieuwbouw verbindt de hoogte van het bestaande universiteitsgebouw met de hoogte van de aangrenzende woonwijk en de Blue Box. Doordat de zuidgevel schuin is geplaatst ontstaat vóór het gebouw een driehoekig plein. Dit plein schept de nodige ruimte voor de Blue Box en verbindt deze gelijktijdig met de voorgestelde nieuwbouw. Dit gebouw zou uiteindelijk 30% onder de al zeer strenge Duitse duurzaamheidseisen presteren.