Liemers College

Locatie: Zevenaar
Opdrachtgever: Quadraam
Functie: Onderwijsgebouw VMBO met sportfaciliteiten

De nieuwbouw van het Liemers College te Zevenaar is gerealiseerd in de nieuwe wijk Zevenpoort. De nieuwbouw biedt onderdak aan circa 650 vmbo leerlingen en heeft tevens een sportvoorziening.

Een bruisende school
In de onderwijsvisie van het Liemers College wordt de nadruk gelegd op Culturele Vorming, Natuur en Techniek en Duurzaamheid in de brede zin van het woord. In het ontwerp van LIAG is hier op ingespeeld door ruimten te creëren waar leerlingen en docenten gestimuleerd worden samen te werken en elkaar te inspireren in een transparante en open omgeving zonder de gewenste kleinschaligheid uit het oog te verliezen. Er is een balans gevonden tussen individuele - en gemeenschappelijke onderwijsruimten door verschillende variabele werkplekken te creëren zoals individuele afgeschermde plekken, informatiezones en plekken die de interactie stimuleren. Het gebouw geeft hiermee een ruimtelijk antwoord op de behoefte aan samenwerking en onderlinge inspiratie.

Een slim ingepaste school
In het ontwerp van LIAG is het schoolplein opgetild en toegankelijk gemaakt via grote brede trappen. Het schoolplein is bestraat met tegels in vier verschillende kleuren en vormt de verbinding tussen het stationsplein en de achtergelegen parkzone. Onder het schoolplein zijn de onderwijsruimten voor techniek geplaatst en worden alle fietsen droog gestald. in de bovenliggende drie verdiepingen zijn de kantine, twee gymzalen met compleet glazen puien op het noorden en noordoosten en diverse onderwijspleinen en kantoorruimten ondergebracht. De eerste en tweede verdieping hebben door de grote glazen puien een open en transparant karakter. De derde verdieping heeft een overstek over deze twee paviljoenlagen en bevat grote onderwijs- en praktijkruimten, stafruimten en heeft twee grote patio’s om veel daglicht in het gebouw te brengen. De overstek werkt als zonwering voor de onderliggende bouwlagen wat dus energetisch voordeel geeft. 

Het Liemers College werkt met deelscholen. In de ontwerpvisie van LIAG is maximaal ingespeeld op flexibiliteit en multifunctionaliteit door te kiezen voor een kolomstructuur die de plattegrond goed aanpasbaar maakt voor andere toekomstige functies. Zo is er een maximaal compact gebouw ontstaan wat grotendeels voldoet aan frisse scholen klasse B. Door de patio’s op de derde verdieping zal het daglicht tot diep in het gebouw dringen waarmee een optimaal en prettig binnenklimaat gecreëerd wordt. 
De sportzaal krijgt alleen in de vroege en late uren in de zomerperiode prettige daglichttoetreding. Samen met hoogwaardige akoestische houten wanden en geluidabsorberende kussen tegen de wand wordt een zeer plezierige sport- en spelomgeving gemaakt die momenteel nog op de sportvelden uitkijkt. De school wordt een herkenbaar baken aan het toekomstige stationsplein.

“LIAG heeft als beste de ambitie van de school en de gemeente vertaald in een voor iedereen aansprekende visie en beschikt daarnaast over uitmuntende technische- en creatieve vaardigheden,” aldus de opdrachtgever.