Jiuhua Road Kindergarten

Locatie: Shanghai China
Opdrachtgever: Nanqiao New City China
Functie: Kleuterschool met buitenspeeltuinen

De vraag: ‘hoe maak je een creatieve en dynamische plek die de ontwikkeling van kinderen op de beste manier ondersteunt’ is een essentiële taak en ook de belangrijkste bron van inspiratie voor onze ontwerpers geweest. Ons ontwerpvoorstel is het creëren van een nieuw soort kleuterschool, waar kinderen gemakkelijk kunnen leren om te communiceren met andere kinderen, de leraren en hun omgeving.

Onze oplossing is een open publieke ruimte als centrum, omsloten door het gebouw. Het centrale gebied fungeert als een stadsplein, het verbindt het hele gebouw van de begane grond tot de speeltuin op het dak. Het centrale gedeelte werkt niet alleen als het verbindend circulatie-element, maar ook als een interactieve bijeenkomstruimte verbonden met de klaslokalen op alle niveaus. De andere functionele ruimten zijn gegroepeerd rondom dit centrum. Als gevolg daarvan krijgt het hele plan een vorm zoals dat van een schilderspalet. De omliggende kleurrijke klaslokalen met alle benodigde faciliteiten, zoals keuken, slaapgedeelte en toiletten, bieden privacy aan een kleinere groep kinderen in verschillende leeftijden. Hetgeen resulteert in een gevoel van veiligheid die nodig is om kinderen het gehele gebouw te laten verkennen.

“De kleur van de buitengevel vertegenwoordigt de kenmerken van kinderen, geleidelijk veranderen, zoals de kleuren in een regenboog. Het kleurenschema begint en eindigt bij de hoofdingang, die als een herkenbaar punt voor de bezoekers wit wordt gehouden.”

Het belangrijkste aspect van het ontwerp was - naast de gebruiksvriendelijkheid - duurzaamheid. De voorgestelde oplossingen zullen niet alleen het energie- en waterverbruik verminderen, maar ook helpen om het welzijn van de gebruikers te verhogen.

Het project is een samenwerkingsverband tussen LIAG, Baosha Architecten, en DOT Architecten, waarbij LIAG verantwoordelijk is voor de competitie en conceptuele ontwerpfase.