Elfstedenhal

Locatie: Leeuwarden
Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden
Functie: IJshal

De Elfstedenhal wordt de nieuwe plek in regio Leeuwarden waar een groot deel van het jaar genoten kan worden van ijs. De Elfstedentocht is een bekend begrip, een sterk merk. De Elfstedenhal is zo ontworpen dat dit grootse natuurijsevenement niet alleen de naam geeft maar ook onderdeel wordt van de identiteit van de hal.

De twee ijsbanen zijn in een duidelijke krachtige en dynamische vorm gehuisvest waarbij zowel de hal met de 400 baan als ook de ijshockeyhal individueel herkenbaar blijven. Door de vorm van het gebouw ontstaat een groot voorplein waaraan de centrale entree ligt. 

Om de Elfsteden identiteit verder te benadrukken is op het plein de kaart van de route van de tocht te zien met de steden zelf als zitelementen. Via het voorplein kan bij een eventuele Elfstedentocht ook direct toegang geboden worden tot de 400m hal. Bij dagelijks gebruik komt men via het voorplein de ruime entreehal binnen. Van hieruit zijn de shop en administratie toegankelijk. Zo kunnen met name de ruimtes van de administratie ook door derden gebruikt worden zonder het bedrijf van de hallen te verstoren. Door een groot dakraam komt veel daglicht de foyer binnen. Achter de balie is de toegangscontrole met daarachter alle ruimten voor de sporters en het restaurant. Vanuit de foyer en het restaurant kan men ook in de 400m hal kijken zodat de ijsbeleving al bij binnenkomst begint.
Een uitnodigende ruime trap brengt bezoekers naar de bovenverdieping waar ze de ‘free zone’ van het restaurant in kunnen. De tribune met 200 zitplaatsen aan de zijde van de 30/60 hal grenst aan het terras van het restaurant. Deze is op eenvoudige wijze uitbreidbaar naar 400 plaatsen.