Opening van de eerste ‘School vol Energie’ De Leister Igge in Opeinde

Gepubliceerd op: 12-11-2018

De eerste ‘School vol Energie’ De Leister Igge in Opeinde wordt vandaag 12 november officieel geopend. De basisschool is in 6 weken gerenoveerd naar een fris, aardgasvrij, Nul-op-de-Meter Integraal Kindcentrum. De Leister Igge is hiermee het eerste IKC in Nederland met Nul-op-de-Meter in een bestaand gebouw. Consortium Grenovation, bestaande uit LIAG architecten en bouwadviseurs, Meerbouw Rotterdam en DAIV Groep, tekenden voor het ontwerp en de uitvoering.

‘School vol Energie’

De Leister Igge is één van de vijf pilotprojecten uit het programma ‘School voor Energie’ waarvoor Green Deal scholen en Energiesprong | Platform 31 hun krachten hebben gebundeld. Dit innovatieve uitvoeringsprogramma ondersteunt schoolbesturen bij het creëren van duurzame, gezonde en betaalbare scholen. Zo heeft de Leister Igge gebruik kunnen maken van gezonde uitgangspunten zoals een goed binnenmilieu, volledige ontzorging op beheer en onderhoud, een dekkende exploitatie en een flexibel karakter. De Leister Igge wekt nu op jaarbasis net zoveel energie op als dat het gebruikt. Een systeem met zonnepanelen, lokale luchtbehandelings-units per ruimte (voor verwarmen en koelen), verbeterde isolatie, nieuwe kozijnen voorzien van HR++ glas en LED-verlichting dragen hieraan bij.

Creëren van overzicht

Ook in ruimtelijk opzicht is er veel verbeterd. Door de vele uitbreidingen uit het verleden was er een onoverzichtelijke structuur met vele hoekjes en nissen ontstaan. Het creëren van overzicht en sociale controle was daarom één van de eerste aspecten die door LIAG is aangepakt. Het noodlokaal is afgebroken en nieuwe bouwdelen zijn zo toegevoegd dat het gebouw compacter werd. Ook is de symmetrie teruggebracht in het gebouw waardoor de achterzijde van het gebouw veel eenduidiger is geworden. Deze ingrepen zorgden er tevens voor dat er meer buitenruimte overbleef voor het spelen.

Ruimte voor nieuwe onderwijsvormen

Het IKC heeft een leeftijdsgebonden opbouw gekregen waardoor er gemakkelijk door leerlingen alvast bij de volgende groep gekeken kan worden. De nieuwe structuur voorziet ook in nieuwe type ruimten zoals de leerpleinen en het speellokaal. De mogelijke koppeling van deze ruimten en de gangzone maakt nieuwe onderwijsvormen en bijvoorbeeld voorstellingen mogelijk. De multifunctionele nieuwe trap, die ook als tribune/speelelement en opbergruimte fungeert speelt hierin een cruciale rol. De Leister Igge is weer helemaal klaar voor de toekomst!

Het tijdschrift Stedebouw en Architectuur heeft in hun scholenbouwspecial een artikel gewijd aan de Leister Igge, bekijk deze hier.

Lees hier meer projectinformatie over de Leister Igge.

foto's: Mart Stevens projectfotografie