Opening IKC De Toverberg Zoetermeer: basisschool zonder klaslokalen

Gepubliceerd op: 31-08-2017

Op woensdag 30 augustus 2017 was de officiële opening van IKC De Toverberg in Zoetermeer. Het bijzondere gebouw bevat een school zonder klaslokalen. In het IKC zijn basisschool ’t Schrijverke, kinderopvang De Drie Ballonnen en centrum voor jeugd en gezin Het Meerpunt gehuisvest. Het gebouw is in opdracht van de gemeente Zoetermeer ontworpen door LIAG.

De nieuwbouw is van binnen naar buiten ontworpen en ontvouwt binnenwereld met veel momenten van visueel en fysiek contact. De onder-, midden- en bovenbouw zijn verdeeld in units die via split levels gekoppeld zijn en daarmee de groei in leeftijd aangeven en een vloeiend overgang tussen de units verzorgt. De bovenbouw bevindt zich op de verdieping en biedt een extra ruimte door het terras waar de kinderen ook kunnen leren. 

De school had als visie dat er geen dichte ruimtes mochten zijn en de directeur en docenten gewoon met de kinderen in één open ruimte zouden verblijven. Door slim te ontwerpen werd het mogelijk de bruto-netto verhouding gunstig beïnvloeden. LIAG heeft in haar ontwerp de speelzaal multifunctioneel ingezet met een grote panelenwand, die aan het centrale atrium grenst; dat is het hart van het gebouw geworden. 

IKC De Toverberg is een school zonder klaslokalen. Aan de ene kant grenst de kinderopvang en aan de andere kant de onderbouw, gekoppeld aan een stamtafel voor ouders. Een vide zorgt voor veel daglicht tot in het hart van het gebouw en begeleidt de bezoekers via de centrale trap naar boven. De trap is speels en zorgvuldig vormgegeven zodat de routing naar de verdieping de verkeersbewegingen in het gebouw ondersteunt.

Klik hier voor meer projectinformatie