een imposant staaltje vakwerk

Gepubliceerd op: 20-12-2017

Een bijzonder moment is het deze week voor de bouw van het Prinses Máxima Centrum. De brug, die het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum met elkaar gaat verbinden en gebruikt zal gaan worden om zieke kinderen van het ene naar het andere ziekenhuis over te brengen, wordt deze week ingehesen.

De verbindingsbrug wordt opgebouwd uit een staalconstructie met daaromheen volledige vliesgevels met gekleurd glas. Gezien de complexe omstandigheden is ervoor gekozen om de brug in verschillende segmenten op de nieuwbouw bouwplaats zo volledig mogelijk te prefabriceren. Op deze locatie zijn zowel de segmenten (prefab-brugdelen) als de staalconstructie samengesteld. Ook de gevels, daken en vloeren zijn in de brugdelen aangebracht. Vanaf de prefabricage locatie zijn de brugdelen vervolgens met speciaal transport naar de bouwlocatie vervoerd waar ze op de voormalige tijdelijke busbaan zijn samengebouwd tot delen van maximaal 50 meter lengte. De samengestelde delen zijn deze maand op vooraf geplaatste stalen ondersteuningsconstructies geplaatst. (bron: Prinses Máxima Centrum)

Deze week worden de samengestelde delen ingerold en ingehesen. Voor de kerst zal de gehele brug fysiek op zijn plaats liggen. In januari 2018 volgt dan de verdere afbouw.

LIAG is de architect van de nieuwbouw van het Prinses Maximá Centrum: hét kinderoncologisch centrum van Nederland waar de concentratie van zorg en onderzoek op het allerhoogste niveau samen zal komen met de ambitie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven.

LIAG draagt hieraan bij door een optimale omgeving te ontwerpen waarin de beleving van het kind centraal staat. Elke leeftijdscategorie krijgt een eigen plek waardoor de sociaal-emotionele ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt. Het gebouw, dat in mei 2018 in gebruik wordt genomen, ondersteunt de medewerkers bij hun dagelijkse werkzaamheden (zorg, onderwijs en onderzoek), en waar de kinderen, ouders en bezoekers zich prettig voelen. Het gebouw staat in dienst van de ontwikkeling van het kind en de behoeften van het gezin.

De bouw kan gevolgd worden via de webcam.

Foto: Mart Stevens Project Fotografie